Ilość

5 PORCJI

Krok 1 : Przygotować składniki

Bułki:

  • 75g ciepłej wody
  • 40g ciepłego mleka 1,5%
  • 10g cukru trzcinowego
  • 3g drożdży świeżych
  • 245g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g oleju rzepakowego
  • 1 jajko rozmiar M
  • ziarna sezamu, do posypania bułek
  • 20g mleka krowiego 1,5% do posmarowania bułek

Szarapane mięso:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g pomidorów
  • 15g koncentratu pomidorowego
  • 10g sosu sojowego ciemnego
  • 10g octu balsamicznego
  • 10g ksylitolu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżeczki chilli

dodatki:

  • 50g pomidora malinowego, pokrojony w plastry
  • 50g cebuli, pokrojoną w piórka
  • 5 liści sałaty

Krok 2 : Wykonanie

Bułki:

  • Do miski wlać wodę i mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać.
  • Dodać mąkę, sól, masło i 1 jajko, wyrobić ciasto.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować 5 okrągłych bułek. Gotowe bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na kolejną 1 godz. do wyrośnięcia.
  • Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  • Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Posypać sezamem.
  • Piec 15-20min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Upieczone bułki odstawić do lekkiego ostudzenia.

Szarpane mięso:

  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Dodać pomidory przekrojone na pół i zmiksować wraz z koncentratem, sosem sojowym, octem, słodką papryką, ksylitolem na jednolity mus, przy pomocy blendera.
  • Gotować w rondelku na niskiej mocy kuchenki (woda z pomidorów trochę odparuje).
  • Kolejno do sosu dodać pierś z kurczaka pokrojoną w paski.
  • Gotować przez kolejne 15min.
  • Ugotowaną pierś z kurczaka wraz z sosem rozdrobnić w rozdrabniaczu do uzyskania efektu szarpanego mięsa.
  • Bułki przekrajać na dwie połówki, nakładać dodatki i szarpane mięso.

Wartości odżywcze:

Kcal 1649 |B:95.66g |T:36.26g |W:232.12g

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.