
Ilość
5 PORCJI
Krok 1 : Przygotować składniki
Bułki:
- 75g ciepłej wody
- 40g ciepłego mleka 1,5%
- 10g cukru trzcinowego
- 3g drożdży świeżych
- 245g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli
- 25g oleju rzepakowego
- 1 jajko rozmiar M
- ziarna sezamu, do posypania bułek
- 20g mleka krowiego 1,5% do posmarowania bułek
Szarapane mięso:
- 250g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 200g pomidorów
- 15g koncentratu pomidorowego
- 10g sosu sojowego ciemnego
- 10g octu balsamicznego
- 10g ksylitolu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/4 łyżeczki chilli
dodatki:
- 50g pomidora malinowego, pokrojony w plastry
- 50g cebuli, pokrojoną w piórka
- 5 liści sałaty
Krok 2 : Wykonanie
Bułki:
- Do miski wlać wodę i mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać.
- Dodać mąkę, sól, masło i 1 jajko, wyrobić ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować 5 okrągłych bułek. Gotowe bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na kolejną 1 godz. do wyrośnięcia.
- Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Posypać sezamem.
- Piec 15-20min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Upieczone bułki odstawić do lekkiego ostudzenia.
Szarpane mięso:
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Dodać pomidory przekrojone na pół i zmiksować wraz z koncentratem, sosem sojowym, octem, słodką papryką, ksylitolem na jednolity mus, przy pomocy blendera.
- Gotować w rondelku na niskiej mocy kuchenki (woda z pomidorów trochę odparuje).
- Kolejno do sosu dodać pierś z kurczaka pokrojoną w paski.
- Gotować przez kolejne 15min.
- Ugotowaną pierś z kurczaka wraz z sosem rozdrobnić w rozdrabniaczu do uzyskania efektu szarpanego mięsa.
- Bułki przekrajać na dwie połówki, nakładać dodatki i szarpane mięso.
Wartości odżywcze:
Kcal 1649 |B:95.66g |T:36.26g |W:232.12g