Ilość

8 bułeczek

Krok 1 : Przygotować składniki

Ciasto:

  • 110g ciepłego mleka 1,5%
  • 20g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 10g cukru
  • 20g erytrytolu
  • 260g mąki orkiszowej jasnej
  • 30g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Masa serowa:

  • 1 jajko rozmiar M
  • 30g erytrytolu
  • 250g chudego twarogu

Krok 2 : Wykonanie

  • Drożdze, cukier, erytrytol wymieszać z ciepłym mlekiem.
  • Następnie dodać mąkę, jajko i rozpuszczone masło. Zagnieść na jednolite ciasto.
  • Z gotowego ciasta odrywać po kawałku ciasta, formować cienkie placuszki, które następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe placuszki odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
  • Wykonać masę twarogową.
  • Jajko ubić na puszystą masę wraz z erytrytolem. Dodać twaróg i zblendować przy użyciu blendera, na gładki krem.
  • W cieście utworzyć wgłębienie, a następnie nalewać masę twarogową do wgłębienia.
  • Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok.15-20min.
  • Bułeczki są gotowe, kiedy staną się rumiane.

Wartości odżywcze:

8 bułeczek
KCAL 1598, B. 105,80g, T. 42,03g, W. 244,18g
1 bułeczka
KCAL 199,75 B. 13,22g, T. 5,25g, W. 30,52g

Zostaw komentarz