
Ilość
8 bułeczek
Krok 1 : Przygotować składniki
Ciasto:
- 110g ciepłego mleka 1,5%
- 20g świeżych drożdży, pokruszonych
- 10g cukru
- 20g erytrytolu
- 260g mąki orkiszowej jasnej
- 30g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Masa serowa:
- 1 jajko rozmiar M
- 30g erytrytolu
- 250g chudego twarogu
Krok 2 : Wykonanie
- Drożdze, cukier, erytrytol wymieszać z ciepłym mlekiem.
- Następnie dodać mąkę, jajko i rozpuszczone masło. Zagnieść na jednolite ciasto.
- Z gotowego ciasta odrywać po kawałku ciasta, formować cienkie placuszki, które następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe placuszki odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
- Wykonać masę twarogową.
- Jajko ubić na puszystą masę wraz z erytrytolem. Dodać twaróg i zblendować przy użyciu blendera, na gładki krem.
- W cieście utworzyć wgłębienie, a następnie nalewać masę twarogową do wgłębienia.
- Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok.15-20min.
- Bułeczki są gotowe, kiedy staną się rumiane.
Wartości odżywcze:
8 bułeczek
KCAL 1598, B. 105,80g, T. 42,03g, W. 244,18g
1 bułeczka
KCAL 199,75 B. 13,22g, T. 5,25g, W. 30,52g