Ilość

30szt.

Krok 1 : Przygotować składniki

  • 2 jajka rozmiar M
  • 50g oleju rzepakowego
  • 25g erytrytolu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80g ciepłego mleka 1,5%
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatki:
  • 200g marmolady różanej
  • 50g cukru pudru do oprószenia

Krok 2 : Wykonanie

  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz erytrytolem.
  • Następnie dodać mąkę, jajka i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Odstawić na 30min. do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto dzielić na kawałki, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na cienkie placki i wycinać kawałki w kształcie trójkątów.
  • Na środek trójkąta nakładać odrobinę marmolady i zawijać od szerszej strony do wąskiej, tworząc rogaliki.
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min. (rogaliki są gotowe, kiedy staną się rumiane).

Wartości odżywcze:

dla 30szt.
KCAL 1992 | B:40,10g | T:63.20g | W:383,47g
dla 1 szt.
KCAL 66,4 | B:1,33g | T:2,10g | W:12,78g

Zostaw komentarz