Ilość
6szt.
Krok 1 : Przygotować składniki
- 2 jajka rozmiar M
- 50g oleju rzepakowego
- 25g erytrytolu
- 20 g świeżych drożdży
- 80g ciepłego mleka 1,5%
- 280g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 500g jabłek
- 20g erytrytolu
- 5g cynamonu
- 100ml wody
Krok 2 : Wykonanie
- Jabłka obrać ze skórki.
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przenieść do rondelka, dodać erytrytol, cynamon oraz wodę i dusić pod przykryciem, na niskiej mocy kuchenki do momentu aż jabłka zmiękną.
- Wystudzić.
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz erytrytolem.
- Następnie dodać mąkę, jajka i dokładnie zagnieść ciasto.
- Odstawić na 30min. do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na cienki placek.
- Ciasto posmarować jabłkami i zwinąć w rulon, który następnie pokroić na 12 cm kawałki.
- Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy kawałek ucisnąć np.drewnianą łopatką na środku, tworząc wgłębienie. Opcjonalnie posmarować mlekiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.(Bułeczki gotowy, kiedy staną się rumiane).
Wartości odżywcze:
6szt.
Kcal 1894 |B:46.3g, |T:67.6g |W:288.4g