Ilość

6szt.

Krok 1 : Przygotować składniki

  • 2 jajka rozmiar M
  • 50g oleju rzepakowego
  • 25g erytrytolu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80g ciepłego mleka 1,5%
  • 280g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 500g jabłek
  • 20g erytrytolu
  • 5g cynamonu
  • 100ml wody

Krok 2 : Wykonanie

  • Jabłka obrać ze skórki.
  • Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przenieść do rondelka, dodać erytrytol, cynamon oraz wodę i dusić pod przykryciem, na niskiej mocy kuchenki do momentu aż jabłka zmiękną.
  • Wystudzić.
  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz erytrytolem.
  • Następnie dodać mąkę, jajka i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Odstawić na 30min. do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na cienki placek.
  • Ciasto posmarować jabłkami i zwinąć w rulon, który następnie pokroić na 12 cm kawałki.
  • Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy kawałek ucisnąć np.drewnianą łopatką na środku, tworząc wgłębienie. Opcjonalnie posmarować mlekiem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.(Bułeczki gotowy, kiedy staną się rumiane).

Wartości odżywcze:

6szt.
Kcal 1894 |B:46.3g, |T:67.6g |W:288.4g

Zostaw komentarz