
Ilość
10szt.
Krok 1 : Przygotować składniki
Ciasto na pizzerinki:
- 2 jajka rozmiar M
- 30g oleju rzepakowego
- 5g cukru
- 20g świeżych drożdży
- 80g ciepłego mleka 1,5%
- 240g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Szarpane mięso:
- 250g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 200g pomidorów
- 15g koncentratu pomidorowego
- 10g sosu sojowego ciemnego
- 10g octu balsamicznego
- 10g ksylitolu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/4 łyżeczki chilli
dodatki:
- 100g tarkowanego sera mozarella light
Krok 2 : Wykonanie
Szarpane mięso:
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Dodać pomidory przekrojone na pół i zmiksować wraz z koncentratem, sosem sojowym, octem, słodką papryką, ksylitolem na jednolity mus, przy pomocy blendera.
- Gotować w rondelku na niskiej mocy kuchenki (woda z pomidorów trochę odparuje).
- Kolejno do sosu dodać pierś z kurczaka pokrojoną w paski.
- Gotować przez kolejne 15min.
- Ugotowaną pierś z kurczaka wraz z sosem rozdrobnić w rozdrabniaczu do uzyskania efektu szarpanego mięsa.
Ciasto:
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz cukrem.
- Następnie dodać jajka, mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
- Odstawić na 30min., do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielić na na 10 kawałków podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na okrągłe placuszki.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środek nakładać łyżeczkę farszu i posypać tarkowanym serem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min.
- Pizzerinki są gotowe, kiedy brzegi ciasta zrobią się rumiane.
Wartości odżywcze:
Kcal 1321 |B:106.2g |T:58.2g |W:100.1g