Ilość

10szt.

Krok 1 : Przygotować składniki

Ciasto na pizzerinki:

  • 2 jajka rozmiar M
  • 30g oleju rzepakowego
  • 5g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 80g ciepłego mleka 1,5%
  • 240g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Szarpane mięso:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g pomidorów
  • 15g koncentratu pomidorowego
  • 10g sosu sojowego ciemnego
  • 10g octu balsamicznego
  • 10g ksylitolu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • dodatki:

  • 100g tarkowanego sera mozarella light

Krok 2 : Wykonanie

Szarpane mięso:
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Dodać pomidory przekrojone na pół i zmiksować wraz z koncentratem, sosem sojowym, octem, słodką papryką, ksylitolem na jednolity mus, przy pomocy blendera.
  • Gotować w rondelku na niskiej mocy kuchenki (woda z pomidorów trochę odparuje).
  • Kolejno do sosu dodać pierś z kurczaka pokrojoną w paski.
  • Gotować przez kolejne 15min.
  • Ugotowaną pierś z kurczaka wraz z sosem rozdrobnić w rozdrabniaczu do uzyskania efektu szarpanego mięsa.

Ciasto:

  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz cukrem.
  • Następnie dodać jajka, mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Odstawić na 30min., do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto dzielić na na 10 kawałków podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na okrągłe placuszki.
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na środek nakładać łyżeczkę farszu i posypać tarkowanym serem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min.
  • Pizzerinki są gotowe, kiedy brzegi ciasta zrobią się rumiane.

Wartości odżywcze:

Kcal 1321 |B:106.2g |T:58.2g |W:100.1g

Zostaw komentarz