Ilość

2 PORCJE

Krok 1 : Przygotować składniki

Placki:

  • 300g młodej cukinii
  • 100g marchwi
  • 50g cebuli
  • 1 jajko rozmiar S
  • 30g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 10g oleju kokosowego

Sos:

  • 100g skyr naturalny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa tzatziki, sól, pieprz ziołowy

Krok 2 : Wykonanie

Spód:

  • Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć do sitka, posolić i odstawić, aby puściła sok. Odcisnąć.
  • Marchewkę również zetrzeć na tarce.
  • Cebulę drobno posiekać.
  • W misce wymieszać cukinię z marchewką i cebulą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać rozmącone jajka i mąkę oraz przyprawy. Wymieszać.
  • Łyżką nakładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który uprzednio posmarować olejem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 15min-20min.
  • Placuszki są gotowe, kiedy staną się rumiane.
  • Zrobić sos: czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Wymieszać z jogurtem oraz przyprawami.

Wartości odżywcze:

KCAL  436 | B:26,56 | T:16,06g | W:51,82g

Zostaw komentarz