Ilość
2 PORCJE
Krok 1 : Przygotować składniki
Placki:
- 300g młodej cukinii
- 100g marchwi
- 50g cebuli
- 1 jajko rozmiar S
- 30g mąki orkiszowej jasnej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 10g oleju kokosowego
Sos:
- 100g skyr naturalny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa tzatziki, sól, pieprz ziołowy
Krok 2 : Wykonanie
Spód:
- Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć do sitka, posolić i odstawić, aby puściła sok. Odcisnąć.
- Marchewkę również zetrzeć na tarce.
- Cebulę drobno posiekać.
- W misce wymieszać cukinię z marchewką i cebulą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać rozmącone jajka i mąkę oraz przyprawy. Wymieszać.
- Łyżką nakładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który uprzednio posmarować olejem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 15min-20min.
- Placuszki są gotowe, kiedy staną się rumiane.
- Zrobić sos: czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wymieszać z jogurtem oraz przyprawami.
Wartości odżywcze:
KCAL 436 | B:26,56 | T:16,06g | W:51,82g