
Ilość
2 PORCJE
Krok 1 : Przygotować składniki
- 600g cukinii (2 szt. cukinii, każda po 300g)
- 200g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 50g ryżu paraboiled
- 1 jajko rozmiar M
- 100g marchwi
- 1 ząbek czosnku
- 50g cebuli
- 50g sera żółtego tarkowanego Gouda
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Krok 2 :Wykonanie
- Mięso przyprawić solą i pieprzem.
- Ryż ugotować do miękkości.
- Marchew i cebulę potarkować na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa – wszystko ze sobą połączyć.
- Przecisnąć czosnek przez praskę, dodać ugotowany ryż, jajko i wszystko razem połączyć.
- Cukinię pokroić na spore kawałki, dość wysokie, wydrążyć środek, który następnie pokroić na drobne kawałki i dodać do mięsa.
- Gotowym mięsem napełniać wydrążone kawałki cukinii.
- Faszerowaną cukinię przenieść do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i piec w temp. 200 stopni, przez ok. 35 min. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywkę, posypać cukinie serem żółtym i ponownie wstawić do piekarnika, aby ser się rozpuścił i zapiekł.
- Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym na jogurcie skyr.
Wartości odżywcze:
DLA 2 PORCJI
Kcal 1101 | B:67,4g | T:60,6g | W:75,8g
DLA 1 PORCJI
Kcal 550,5 | B:33,7g | T:30,3g | W:37,9g