Ilość

2 PORCJE

Krok 1 : Przygotować składniki

  • 600g cukinii (2 szt. cukinii, każda po 300g)
  • 200g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 50g ryżu paraboiled
  • 1 jajko rozmiar M
  • 100g marchwi
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g cebuli
  • 50g sera żółtego tarkowanego Gouda
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Krok 2 :Wykonanie

  • Mięso przyprawić solą i pieprzem.
  • Ryż ugotować do miękkości.
  • Marchew i cebulę potarkować na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa – wszystko ze sobą połączyć.
  • Przecisnąć czosnek przez praskę, dodać ugotowany ryż, jajko i wszystko razem połączyć.
  • Cukinię pokroić na spore kawałki, dość wysokie, wydrążyć środek, który następnie pokroić na drobne kawałki i dodać do mięsa.
  • Gotowym mięsem napełniać wydrążone kawałki cukinii.
  • Faszerowaną cukinię przenieść do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i piec w temp. 200 stopni, przez ok. 35 min. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywkę, posypać cukinie serem żółtym i ponownie wstawić do piekarnika, aby ser się rozpuścił i zapiekł.
  • Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym na jogurcie skyr.

Wartości odżywcze:

DLA 2 PORCJI

Kcal 1101 | B:67,4g | T:60,6g | W:75,8g

DLA 1 PORCJI

Kcal 550,5 | B:33,7g | T:30,3g | W:37,9g

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.