Ilość

8 kawałków

Krok 1 : Przygotować składniki

Caisto:

  • 150g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 małe jajka
  • 50 g erytrytolu (lub więcej, jeśli wolimy słodsze ciasta)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 130 g skyr naturalny

Kruszonka:

  • 20 g cukru trzcinowego
  • 25 g masła
  • 40 g mąki orkiszowej jasnej

Dodatki:

  • np. 100 g świeżych malin, jagód lub borówek

Krok 2 : Wykonanie

Ciasto:

  • Skyr wymieszać z jajkami, erytrytolem i olejem.
  • Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • Gotowe ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica wielkości 20 cm).
  • Na wierz ciasta ułożyć maliny lub inne owoce i posypać kruszonką.
  • Piec w temp. 175 stopni przez około 45 minut.

Kruszonka:

  • Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść (ciasto ma przypominać sypki piasek).
  • Posypać na wierzch ciasta, na wcześniej ułożone owoce.

Wartości odżywcze

Całe ciasto

Kcal 1419 | B 41,60 g | T : 65,24 g | W : 211,53 g

Zostaw komentarz