
Ilość
8 kawałków
Krok 1 : Przygotować składniki
Caisto:
- 150g mąki orkiszowej jasnej
- 2 małe jajka
- 50 g erytrytolu (lub więcej, jeśli wolimy słodsze ciasta)
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 130 g skyr naturalny
Kruszonka:
- 20 g cukru trzcinowego
- 25 g masła
- 40 g mąki orkiszowej jasnej
Dodatki:
- np. 100 g świeżych malin, jagód lub borówek
Krok 2 : Wykonanie
Ciasto:
- Skyr wymieszać z jajkami, erytrytolem i olejem.
- Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Gotowe ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica wielkości 20 cm).
- Na wierz ciasta ułożyć maliny lub inne owoce i posypać kruszonką.
- Piec w temp. 175 stopni przez około 45 minut.
Kruszonka:
- Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść (ciasto ma przypominać sypki piasek).
- Posypać na wierzch ciasta, na wcześniej ułożone owoce.
Wartości odżywcze
Całe ciasto
Kcal 1419 | B 41,60 g | T : 65,24 g | W : 211,53 g