
Ilość
FORMA: 20cm x 20cm
Krok 1 : Przygotować składniki
- 4 jajka rozmiar M
- 30g Majonezu Kieleckiego
- 30g mąki ziemniaczanej
- 25g mąki ryżowej
- 50g erytrytolu
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g gorzkiego kakao
- 20g przyprawy do piernika
Krok 2 : Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby uzyskać formę musu.
- Żółtka wymieszać z potarkowanymi jabłkami, erytrytolem, mąkami, proszkiem do pieczaenia, kako, przyprawą do piernika oraz majonezem.
- Do przygotowanej masy dodać ubite białka i delikatnie połączyć.
- Masę piernikową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 30-30min. (to tzn suchego patyczka).
- Studzić w uchylonym piekarniku.
- Po wystudzeniu oprószyć ciasto pudrem ze zmielonego erytrytolu i kroić na kawałki.
- Smacznego!
Wartości odżywcze:
Całe ciasto:
Kcal 900 |B: 29,59g |T:42,10g |W:159,60g