Ilość

FORMA: 22cm

Krok 1 : Przygotować składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 200g mąki orkiszowej jasnej
  • 100g erytrytolu
  • 50g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30g oleju
  • 1 jajko rozmiar L
  • 180g mleka 1.5%
  • 180g wrzącej wody + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Polewa:

  • 50ml mleczka kokosowego Asia Flavours
  • 20g erytrytolu
  • 6g gorzkiego kakao

Krok 2 : Wykonanie

  • W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
  • Dodać olej, jajko i mleko – wymieszać.
  • Wlać gorącą wodę wymieszaną z kawą i dokładnie wymieszać.
  • Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
  • Piec w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudzić.
  • Mleczko kokosowe umieścić w rondelku wraz z erytrytolem i kakao – wymieszać.
  • Podgrzewać na niskiej mocy kuchenki, cały czas mieszając, do momentu aż polewa zacznie gęstnieć.
  • Gotową polewę wystudzić i oblać ciasto.

Wartości odżywcze

Całe ciasto
Kcal 1365/ B.53.72g/T.58.98g/W.260.63g
1 porcja
Kcal 170.63/B.6.71g/T.7.37g/W.32.58g

Zostaw komentarz