Ilość
FORMA: 22cm
Krok 1 : Przygotować składniki
Ciasto czekoladowe:
- 200g mąki orkiszowej jasnej
- 100g erytrytolu
- 50g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30g oleju
- 1 jajko rozmiar L
- 180g mleka 1.5%
- 180g wrzącej wody + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Polewa:
- 50ml mleczka kokosowego Asia Flavours
- 20g erytrytolu
- 6g gorzkiego kakao
Krok 2 : Wykonanie
- W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
- Dodać olej, jajko i mleko – wymieszać.
- Wlać gorącą wodę wymieszaną z kawą i dokładnie wymieszać.
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
- Piec w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudzić.
- Mleczko kokosowe umieścić w rondelku wraz z erytrytolem i kakao – wymieszać.
- Podgrzewać na niskiej mocy kuchenki, cały czas mieszając, do momentu aż polewa zacznie gęstnieć.
- Gotową polewę wystudzić i oblać ciasto.
Wartości odżywcze
Całe ciasto
Kcal 1365/ B.53.72g/T.58.98g/W.260.63g
1 porcja
Kcal 170.63/B.6.71g/T.7.37g/W.32.58g