Ilość
10szt
Krok 1 : Przygotować składniki
- 150g ciepłej wody
- 80g ciepłego mleka 1,5%
- 20g cukru trzcinowego
- 5g drożdży świeżych
- 485g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 ½ łyżeczki soli
- 50g oleju rzepakowego
- 2 jajka rozmiar M (1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek)
- ziarna sezamu, do posypania bułek
Krok 2 : Wykonanie
- Przygotować zaczyn: mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15min.
- Następnie zaczyn wymieszać z wodą, 1 jajkiem, solą , olejem i resztą mąki.
- Ciasto dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (miska przykryta ściereczką) na
- 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko oprószony mąką i podzielić je na 10 kawałków.
- Z każdego kawałka uformować kulkę, okrągłą bułeczkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około. 30min).
- Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 15-20min.
Wartości odżywcze:
1 bułka
KCAL 245 |B:6,78g |T:7g |W:37,71g