Ilość

10szt

Krok 1 : Przygotować składniki

  • 150g ciepłej wody
  • 80g ciepłego mleka 1,5%
  • 20g cukru trzcinowego
  • 5g drożdży świeżych
  • 485g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 50g oleju rzepakowego
  • 2 jajka rozmiar M (1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek)
  • ziarna sezamu, do posypania bułek

Krok 2 : Wykonanie

  • Przygotować zaczyn: mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15min.
  • Następnie zaczyn wymieszać z wodą, 1 jajkiem, solą , olejem i resztą mąki.
  • Ciasto dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (miska przykryta ściereczką) na
  • 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lekko oprószony mąką i podzielić je na 10 kawałków.
  • Z każdego kawałka uformować kulkę, okrągłą bułeczkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około. 30min).
  • Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 15-20min.

Wartości odżywcze:

1 bułka
KCAL 245 |B:6,78g |T:7g |W:37,71g

Zostaw komentarz