Ilość
8 Kawałków
Krok 1 : Przygotować składniki
Polewa czekoladowa
- 60 g gorzkiej czekolady 70%
- 50 ml mleka
- opcjonalnie puder z erytrytolu do smaku
Ciasto:
- 4 jajka
- 40 g oleju rzepakowego
- 30 g mąki kokosowej
- 50 g erytrytolu/ksylitolu
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g gorzkiego kakao
Krok 2 : Wykonanie
Polewa czekoladowa:
- Mleko podgrzać i wrzucić czekoladę.
- Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
- Dodać puder z erytrytolu (jeśli dodajemy).
- Wymieszać i oblać ciasto.
Ciasto:
- Jajka ubić z erytrytolem na puszystą masę.
- Dodać olej i przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Jabłko obrać ze skórki i usunąć gniazo nasienne.
- Zmiksować na mus i dodać do masy czekoladowej.
- Delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
- Przenieść do tortownicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
- Wystudzić i oblać polewą czekoladową
Wartości odżywcze:
Całe ciasto
Kcal 1189 / B 39.2 / T 91.66 / W 47.45