Ilość

8 Kawałków

Krok 1 : Przygotować składniki

Polewa czekoladowa

  • 60 g gorzkiej czekolady 70%
  • 50 ml mleka
  • opcjonalnie puder z erytrytolu do smaku

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 30 g mąki kokosowej
  • 50 g erytrytolu/ksylitolu
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g gorzkiego kakao

Krok 2 : Wykonanie

Polewa czekoladowa:

  • Mleko podgrzać i wrzucić czekoladę.
  • Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
  • Dodać puder z erytrytolu (jeśli dodajemy).
  • Wymieszać i oblać ciasto.

Ciasto:

  • Jajka ubić z erytrytolem na puszystą masę.
  • Dodać olej i przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Jabłko obrać ze skórki i usunąć gniazo nasienne.
  • Zmiksować na mus i dodać do masy czekoladowej.
  • Delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  • Przenieść do tortownicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
  • Wystudzić i oblać polewą czekoladową

Wartości odżywcze:

Całe ciasto

Kcal 1189 / B 39.2 / T 91.66 / W 47.45

Zostaw komentarz