29 marca, 2022
Poruszane tematy
- Jak spożywanie mięsa wpływa na klimat
- Dlaczego tak trudno zrezygnować z mięsa?
- Jak wypada porównanie emisji gazów z mięsa, nabiału i innej żywności?
- Czy roślinne alternatywy dla mięsa i nabiału mają mniejszy wpływ na klimat?
- Czy przejście na dietę wegetariańską, wegańską lub inną może pomóc w zmniejszeniu emisji?
- Jeden Komentarz
- Zostaw komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
- Podobne posty
- Jak Kinga Preis schudła aż 18 kg – ocena dietetyka
- Darmowy ebook „Jak schudnąć w 2023 roku?”
- Darmowy świąteczny ebook z fit przepisami
Jak spożywanie mięsa wpływa na klimat
Poruszane tematy
Dlaczego tak trudno zrezygnować z mięsa?
Smak mięsa dla wielu ludzi jest czymś, bez czego nie wyobrażają sobie normalnego posiłku. Na śniadanie parówki, do kanapek szynka, na obiad mięso i tak codziennie. Jednak warto sobie uświadomić, jak produkcja mięsa, wpływa na klimat.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) mięso i nabiał odpowiadają za około 14,5% światowych emisji gazów cieplarnianych.
W tym artykule postaram się przedstawić Wam jakie produkty, odpowiadają za największą produkcję gazów cieplarnianych, oraz odpowiedzieć na pytanie, czy diety ograniczające spożywanie mięsa, mogą pozytywnie wpłynąć na klimat.
Jak wypada porównanie emisji gazów z mięsa, nabiału i innej żywności?
Istnieje kilka sposobów oceny względnego wpływu różnych grup żywności na klimat. Poniższy wykres porównuje średnie emisje gazów cieplarnianych wytwarzanych na kilogram różnych produktów spożywczych.
Ta analiza uwzględnia wszystkie czynniki związane z produkcją żywności, w tym grunty wymagane do produkcji, proces uprawy oraz etapy transportu i sprzedaży.
Jak widać, za największy negatywny wpływ na klimat, odpowiedzialna jest wołowina. Spowodowane jest to przez kilka czynników:
• Krowy i owce to „przeżuwacze” – co oznacza, że ich żołądki zawierają wyspecjalizowane bakterie zdolne do trawienia trawy. Proces trawienny powoduje, że te zwierzęta wydzielają metan, gaz cieplarniany, który jest około 28-34 razy silniejszy niż dwutlenek węgla.
• Kolejnym powodem jest to, że krowy rosną i rozmnażają się dłużej, co oznacza, że produkcja wołowiny wymaga znacznie więcej paszy i ziemi niż inne rodzaje mięsa.
• Dodatkowo przekształcanie gruntów pod produkcję wołowiny i pasz dla zwierząt jest główną przyczyną wylesiania w wielu regionach tropikalnych, w tym w Amazonii, gdzie niedawny gwałtowny wzrost liczby pożarów i wyrębów lasów został powiązany z hodowlą bydła.
Powyższe czynniki determinują również wysoki stopień szkodliwości dla klimatu sera i innych produktów mlecznych. Produkty te mają nawet wyższy koszt klimatyczny niż produkcja mięsa z drobiu czy wieprzowiny.
W porównaniu do mięsa i nabiału żywność pochodzenia roślinnego ma znacznie mniejszy ślad węglowy. Według badań, emisje z żywności pochodzenia roślinnego są średnio od 10 do 50 razy mniejsze niż z produktów zwierzęcych.
Co może być zaskakujące, bardzo wysoką szkodliwość dla klimatu ma kawa i czekolada. Warto jednak zauważyć, że zarówno kawa, jak i czekolada nie przyczyniają się zbytnio do codziennego odżywiania. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na spożywanie zwyczajowej porcji, gdzie rzadko spożywamy 100 g kawy dziennie, a 100 g mięsa na obiad, to często standardowa porcja na obiad.
Czy roślinne alternatywy dla mięsa i nabiału mają mniejszy wpływ na klimat?
Mięso
W ostatnich latach coraz więcej osób wybiera roślinne odpowiednik i mięsa czy nabiału. Niektórzy ludzie chcą tylko czegoś, co wygląda i smakuje jak zwykły burger wołowy, a dzięki temu, że technologia na to pozwala, wolą zjeść burgera roślinnego ze względu na środowisko.
Poniższy wykres porównuje średnie emisje gazów cieplarnianych powstałych z kilograma wołowiny i dwóch roślinnych alternatyw, w tym burgera Beyond i Impossible.
Z wykresu wynika, że ślad węglowy zarówno burgera Beyond, jak i Impossible jest około 20 razy mniejszy niż ten wytwarzany przez tę samą ilość wołowiny.
Różnica w emisji wynika głównie z produkcji, którą opisywałem wcześniej.
Beyond Burger jest zrobiony z białka grochu, podczas gdy Impossible burger jest zrobiony z białka sojowego i ziemniaczanego. Jak widać, uprawa tych warzyw powoduje stosunkowo mniejsze emisje niż wołowina, przez co możemy bardziej zadbać o klimat.
Produkty mleczne
Poniższy wykres przedstawia emisje gazów cieplarnianych powstałych z jednej szklanki (200 ml) mleka zwierzęcego i różnych roślinnych alternatyw.
Wykres pokazuje, że mleko roślinne jest o połowę mniej szkodliwe dla środowiska, niż mleko zwierzęce. Ponownie, jest to w dużej mierze spowodowane różnicami w emisjach produkcyjnych.
Czy przejście na dietę wegetariańską, wegańską lub inną może pomóc w zmniejszeniu emisji?
Biorąc pod uwagę, że wpływ żywności pochodzenia roślinnego na klimat jest zazwyczaj od 10 do 50 razy mniejszy niż produktów zwierzęcych, wynika z tego, że przejście z diety w dużej mierze opartej na mięsie na dietę wegetariańską lub wegańską może pomóc w zmniejszeniu emisji.
Poniższy wykres pokazuje, ile gazów cieplarnianych można by ograniczyć, gdyby świat przyjął różne diety.
• Wegańska: dieta całkowicie oparta na roślinach.
• Wegetariańska: dieta składająca się ze zbóż, warzyw, owoców, cukrów, olejów, jajek i nabiału oraz około jednej porcji mięsa lub owoców morza na miesiąc.
• Flexitariańska: dieta, w której 75% mięsa i nabiału zastępuje się zbożami i roślinami strączkowymi. (Zawiera co najmniej 500 g owoców i warzyw oraz co najmniej 100 g białka roślinnego dziennie – i nie więcej niż jedną porcję czerwonego mięsa tygodniowo).
• Zdrowa dieta: dieta oparta na światowych wytycznych żywieniowych, która polega na jedzeniu mniej mięsa i większej ilości owoców i warzyw.
• Uczciwa i oszczędna: dieta zakładająca, że żywność jest dzielona równo na całym świecie, przy czym każda osoba spożywa 2800 kalorii dziennie. (Dotyczy to stosunkowo niskiego poziomu produktów zwierzęcych.)
• Pescetariańska: dieta wegetariańska obejmująca owoce morza.
• Mięsożerca klimatyczny: dieta, w której 75% czerwonego mięsa jest zastępowane innym mięsem.
• Śródziemnomorska: dieta składająca się z warzyw, owoców, zbóż, cukrów, olejów, jajek, nabiału, owoców morza oraz umiarkowanych ilości drobiu, wieprzowiny, jagnięciny i wołowiny.
Analiza pokazuje, że globalne przejście na weganizm przyniosłoby największe oszczędności emisji z jakiejkolwiek zmiany diety.
Podsumowanie
Niestety wiele osób, nie zdaje sobie sprawy jak ich codzienne wybory kulinarne mogą wpływać na globalne ocieplenie i zmiany klimatu. Poprzez ograniczenie spożywania mięsa i zastąpienie go roślinnymi zamiennikami naprawdę możemy pomóc naszej planecie.
I właśnie z myślą o osobach, które chciałyby zacząć swoją przygodę z dbaniem o planetę, powstał kolejny e-book, „LUNCH BOX WEGE”, gdzie znajdziecie aż 120 przepisów na śniadania, przekąski, obiady, kolacje i desery.
[…] korzyści dla naszego zdrowia, ale też dla naszego środowiska, o czym pisałem w artykule „Jak spożywanie mięsa wpływa na klimat”. Jedyne co warto pamiętać, to że ktoś jest na diecie roślinnej, nie oznacza, że zawsze […]