28 czerwca, 2022
Poruszane tematy
- Owoce – czy są zdrowe?
- Czy owoce są zdrowe?
- Jak jeść owoce, by nie odczuwać negatywnych skutków?
- Właściwości zdrowotne owoców
- Wartości odżywcze owoców — co warto wiedzieć?
- Witaminy w owocach
- Jakie owoce mają najwięcej, a jakie najmniej cukru?
- Jakie owoce są najzdrowsze?
- Zostaw komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
- Podobne posty
- Jak schudnąć mając insulinooporność?
- Czym jest insulinooporność i jaka dieta jest najlepsza?
- Intuicyjne Odżywianie
Owoce – czy są zdrowe?
Paliwem dla organizmu jest pożywienie i zawarte w nim węglowodany. Ich źródłem mogą być m.in. owoce, jednak czy są one tak zdrowe, jak powszechnie się mówi? Naszym zdaniem tak, a nawet bardziej! W ostatnich czasach przekonujemy się, jak duży wpływ na społeczeństwo mają fake newsy. Nie brakuje ich także w branży dietetycznej i żywnościowej. Z naszego wpisu dowiesz się, jakie są wartości odżywcze owoców, jakie mają witaminy oraz które mają najwięcej cukru. Przekonaj się, że warto wpleść je co swojej diety. Zapraszamy do lektury!
Poruszane tematy
Czy owoce są zdrowe?
Owoce to jedna z podstaw znanej piramidy żywnościowej i powinno się je spożywać codziennie. Dostarczają niezbędnej dawki witamin i minerałów, a dzięki słodkiemu smakowi mogą skutecznie zmniejszyć ochotę na deser, czekoladę czy batona. Warto odnotować też ich pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Jak jeść owoce, by nie odczuwać negatywnych skutków?
Mówi się, że jedzenie owoców wieczorem ma negatywne skutki. Jest w tym nieco prawdy, jednak nie warto demonizować zjedzenia jabłka po godzinie 18:00. Rzeczywiście pod koniec dnia zdolność do trawienia cukrów spada, dlatego ich nadmiar może powodować wzdęcia, zgagę i zmniejszyć komfort snu. Żeby tego uniknąć, najlepiej jest jeść owoce równomiernie w ciągu dnia. Warto rozłożyć je na małe porcje na kilka posiłków, niż zjeść wieczorem na raz zbyt dużo. Nie oznacza to jednak, że nie można jeść owoców na noc — wręcz przeciwnie, można. Pamiętaj, że owoce są zdrowe, a jak w przypadku większości artykułów żywnościowych szkodliwy jest nadmiar, a nie konkretny produkt.
Właściwości zdrowotne owoców
Wartości odżywcze i witaminy zawarte w owocach sprawiają, że można odnotować ich pozytywny wpływ na zdrowie i organizm. Regularne jedzenie owoców sprawia, że:
- wzmacniasz odporność,
- poprawiasz koncentrację, pamięć i zdolności poznawcze,
- dzięki zawartości cukrów zachowujesz odpowiedni poziom energii,
- masz promienną, sprężystą i elastyczną skórę i zachowujesz jej młody i zdrowy wygląd,
- dobrze wypływają na zachowanie odpowiedniego ciśnienia tętniczego,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, wielu nowotworów, chorób układu krążenia w tym zawału, czy udaru,
- są istotnym elementem w profilaktyce chorób okulistycznych,
- mają niewiele kalorii, dzięki czemu możesz łatwo kontrolować masę ciała i wyleczyć otyłość, a przy tym dostarczają wielu potrzebnych witamin i minerałów.
To co, dasz się namówić na dorzucenie owocu do kolejnego posiłku?
Wartości odżywcze owoców — co warto wiedzieć?
Z powyższych informacji można łatwo wywnioskować, że owoce z całą pewnością są zdrowe. Powinny stanowić fundament diety i zaleca się spożywanie w ilości przynajmniej 150 g dziennie. Główne wartości odżywcze owoców to węglowodany, czyli cukry proste, w tym przede wszystkim fruktoza, glukoza i sorbitol. Mają niską wartość energetyczną, przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi energii. Są bogate w błonnik, dlatego też wspierają trawienie, poprawiają metabolizm i poleca się je osobom cierpiącym na zaparcia.
Witaminy w owocach
Już wiesz, jakie są wartości odżywcze owoców, dzięki czemu wiesz, że warto spożywać je codziennie. Warto wiedzieć, że to także prawdziwa bomba i skarbnica witaminowa. Jakie witaminy mają owoce?
- witamina C — korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego. Przyspiesza gojenie ran i ze względu na regulowanie produkcji kolagenu sprawia, że skóra wolniej się starzeje. Ma też działanie przeciwnowotworowe. Znajduje się w czarnej i czerwonej porzeczce oraz cytrusach.
- witamina E — jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Spowalnia procesy starzenia się mózgu, ma dobry wpływ na płodność. Pozytywnie działa na układ odpornościowy o chroni organizm przed infekcjami. Znajdziesz ją w awokado, jagodach, czy malinach.
- witamina A — odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci. Jej odpowiednia ilość w organizmie sprawia, że włosy są silne i elastyczne, paznokcie mocne, a skóra promienna i sprężysta. Przyspiesza procesy odnowy naskórka i pobudza syntezę włókien kolagenowych. Redukuje powstawanie zmarszczek i poprawia koloryt skóry. Wysoką zawartość tej witaminy znajdziesz w takich owocach jak wiśnie, brzoskwinie czy pomarańcze.
- witamina K — ma istotny udział w procesie krzepnięcia krwi, wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, wspiera formowanie tkanki kostnej. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbólowe, a także spowalnia rozwój chorób nowotworowych. Te witaminy mają takie owoce jak truskawki czy brzoskwinie.
Zapewniając sobie dzienną dawkę zdrowych owoców, wspierasz właściwe funkcjonowanie swojego organizmu i zmniejszasz ryzyko wystąpienia groźnych chorób.
Jakie owoce mają najwięcej, a jakie najmniej cukru?
Nie ulega wątpliwości, że owoce są podstawowym źródłem cukru. Jest to jednak dobry i wartościowy jego rodzaj i nie można demonizować tego składnika odżywczego. Owoce są bogate w zdrowy cukier i mają wysoką zawartość witamin i minerałów. Trzeba pamiętać, że jest on niezbędny w naszym organizmie i stanowi podstawowe źródło energii. A zatem, jakie owoce mają najwięcej cukru?
- winogrona – 16,2 g cukru / 100 g
- figi – 16 g cukru / 100 g
- mango – 14,8 g cukru / 100 g
- czereśnie -12,8 g cukru / 100 g
- banany – 12,2 g cukru / 100 g
Warto też pamiętać, że im owoc jest bardziej dojrzały, tym więcej cukru zawiera. Alternatywą są także suszone owoce, jednak tu trzeba zwracać uwagę na skład, gdyż producenci mogą dodawać cukier. A jakie owoce mają najmniej cukru?
- awokado – 1,1 g cukru / 100 g
- cytryna – 2,5 g cukru / 100 g
- maliny – 4,4 g cukru / 100 g
- truskawki – 4,9 g cukru / 100 g
- arbuz – 6,2 g cukru / 100 g
Można zatem zauważyć zależność, że zawartość cukru nie wpływa na jego apetyczność. Wartości odżywcze owoców to jedno, a ich smak i słodycz to drugie.
Jakie owoce są najzdrowsze?
Nie miniemy się z prawdą w twierdzeniu, że wszystkie owoce są zdrowe. Faktem jest jednak, że ze względu na dodatkowe właściwości na niektóre z nich warto spoglądać ze szczególną przychylnością. Jakie?
- grejpfrut — w owocach grejpfrutu znajdziesz witaminę C, A, B oraz beta-karoten. Zmniejsza cholesterol we krwi, reguluje ciśnienie i ma właściwości przeciwgrzybicze i odchudzające.
- awokado — źródło zdrowego tłuszczu oraz witaminy C, E, A, B. Ma działanie przeciwnowotworowe, zawiera kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży. Dobrze wpływa też na oczy i trawienie.
- ananas — w tych owocach znajdziemy takie witaminy jak A, C, B a także białko, wapń, żelazo i magnez. Poprawia pracę serca, reguluje ciśnienie oraz wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.
Nie ulega wątpliwości, że owoce są zdrowe, mają dużo witamin i potrzebnych organizmowi wartości odżywczych. Jeśli Twoim celem jest zmiana sylwetki, wprowadź owoce do swojej codziennej diety. Sprawdź nasze przepisy i przekonaj się, że to nie jest takie trudne. Zadbaj o zdrowe nawyki, jedz owoce i ciesz się zdrowiem swoim i swoich bliskich.