11 października, 2022
Poruszane tematy
- 10 wskazówek jak zaoszczędzić czas spędzony w kuchni
- 1. GOTUJ KILKA POTRAW NARAZ
- 2. MIEJ ZAWSZE BAZĘ W KUCHNI
- 3. KRÓJ WARZYWA RAZ LUB DWA RAZY W TYGODNIU
- 4. GOTUJ PODWÓJNE PORCJE
- 5. ZAMRAŻAJ CO SIĘ DA
- 6. PRZEKAŻ ZADANIA CZŁONKOM RODZINY
- 7. PLANUJ Z WYPRZEDZENIEM
- 8. GOTUJ POTRAWY JEDNOGARNKOWE
- 9. SPRZĄTAJ I GOTUJ JEDNOCZEŚNIE
- 10. ZAINWESTUJ W ROBOT KUCHENNY
- Zostaw komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
- Podobne posty
- Skuteczna dieta z biedronki, która działa!
- 99 przepisów na pierś z kurczaka
- Jadłospis z Lidla
10 wskazówek jak zaoszczędzić czas spędzony w kuchni
Stara Cena 49 zł
Od 5 zł!
Dieta, przepisy, ograniczysz słodycze i poznasz indeks sytości
Lubisz smak domowych posiłków, ale nie zawsze masz czas na ich przygotowanie?
A może w ogóle nie lubisz gotować i każda spędzona godzina w kuchni to koszmar? Uwierz, nie jesteś sama. Większość z nas wie, że gotowanie w domu jest zdrowsze niż jedzenie w restauracjach, ale łatwo się zniechęcić tym, ile pracy wymaga przygotowanie, chociażby jednego posiłku.
Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu w kuchni, oto zestawienie 10 najlepszych wskazówek, które ułatwią Ci życie.
Poruszane tematy
1. GOTUJ KILKA POTRAW NARAZ
Zaplanuj posiłki tak, żeby obierając np. ziemniaki i warzywa, zrobić z nich jedno danie na dzisiaj np. ziemniaki z mięsem i surówką, ale też te same składniki wykorzystasz na jutrzejszy obiad, robiąc np. zapiekankę z ziemniakami i warzywami. Taki schemat gotowania pozwoli Ci skrócić maksymalnie czas spędzony w kuchni, a jedzenie nie będzie monotonne.
2. MIEJ ZAWSZE BAZĘ W KUCHNI
Niech u Ciebie w kuchni zawsze będą: mrożonki, ryż, tuńczyk, ciecierzyca, fasola, makaron, passata, jajka, mleko i inne produkty, które często używasz. Dzięki temu jesteś w stanie wyczarować obiad w 20 minut i unikniesz zastanawiania się co zrobić na obiad.
3. KRÓJ WARZYWA RAZ LUB DWA RAZY W TYGODNIU
W przypadku zup, sałatek i dań głównych pokrój warzywa na cały tydzień i przechowuj w lodówce w szczelnych pojemnikach. W ten sposób tylko raz wyciągasz sztućce i narzędzia używane do krojenia, tarcia czy siekania i tylko raz posprzątasz.
Nie krój wstępnie awokado, pomidorów, ogórków ani zielonych warzyw liściastych, które mogą sinieć lub się odbarwiać.
4. GOTUJ PODWÓJNE PORCJE
Ugotuj dodatkową porcję kurczaka, indyka, łososia, wołowiny, wieprzowiny, ryżu, komosy ryżowej i użyj ją w kolejny dzień, lub za kilka dni, gdy wszystko jeszcze będzie nadawać się do zjedzenia. Ten sposób sprawdzi się również w przypadku sałatek i kanapek na lunch.
5. ZAMRAŻAJ CO SIĘ DA
Jeśli jedzenie tego samego posiłku dzień po dniu staje się nudne lub zrobiłaś więcej sosu do makaronu i nie możesz go zjeść w ciągu trzech lub czterech dni, podziel na równe porcje i zamroź na później. Mrożona żywność będzie bezpieczna znacznie dłużej. Produkty, które raczej do mrożenia się nie nadają, to jajka w skorupkach, sałata, twarożek i majonez. Pokarmy, które dobrze się zamrażają, to zupy, zapiekanki, pieczywo i niektóre warzywa.
6. PRZEKAŻ ZADANIA CZŁONKOM RODZINY
Jeśli masz dzieci, ogranicz swoją pracę powierzając im zadania odpowiednie do ich wieku, takie jak mycie, siekanie warzyw lub robienie sosu. Oprócz gotowania i dzielenia pracy spędzicie razem czas.
Możesz też zaprosić przyjaciółkę do wspólnego gotowania. Przygotowywanie i gotowanie pójdą szybciej, a Ty będziesz mogła spędzić czas w miłym towarzystwie, bez wydawania pieniędzy w restauracji.
7. PLANUJ Z WYPRZEDZENIEM
W weekend przed rozpoczęciem tygodnia pracy zaplanuj trochę czasu w swoim kalendarzu na planowanie posiłków i zakupy spożywcze.
Zrób szybki spis tego, co jest pod ręką w kuchni i zaplanuj posiłki wokół tego, co już masz, a następnie wypełnij luki w składnikach na liście zakupów.
Jeśli chcesz wypróbować nowe przepisy, przeczytaj je do końca, aby upewnić się, że masz wszystko, czego potrzebujesz. Oprócz tego prowadź ciągłą listę artykułów spożywczych, dodając produkty, gdy są już na wyczerpaniu, aby nie zabrakło ci w połowie przygotowywania potrawy.
Umieść plan posiłków na lodówce i trzymaj się go. Nie trzeba myśleć o tym, co zrobić na obiad, a to już o wiele bardziej ułatwia gotowanie.
8. GOTUJ POTRAWY JEDNOGARNKOWE
Przygotuj warzywne leczo, gulasz z mięsem, ulubione curry, czy chili con carne w wyłącznie jednym garnku. Pozwoli Ci to zaoszczędzić czas na sprzątanie po obiedzie.
9. SPRZĄTAJ I GOTUJ JEDNOCZEŚNIE
Wszyscy wiemy, jak długo może trwać sprzątanie, po kilkugodzinnym gotowaniu. Jeśli nie masz zmywarki, to świetnym nawykiem jest sprzątanie podczas gotowania. Zawsze jest czas, kiedy czekasz, aż woda się zagotuje lub jedzenie zostanie podgrzane. Nawet jeśli masz tylko 15-30 sekund, umyj coś! Zdziwisz się, jak mało będziesz musiała myć po zakończeniu gotowania.
10. ZAINWESTUJ W ROBOT KUCHENNY
Roboty kuchenne i mini siekacze mogą rozdrabniać i kroić duże ilości jedzenia znacznie szybciej niż nóż lub tarka.
Robot kuchenny jest jednym z tych urządzeń, które może wydawać się zbędne, ale kiedy już go masz, zaczynasz używać go do wszystkiego. Lidlomix czy thermomix posiada dodatkowe funkcje jak siekanie, mieszanie, ważenie, gotowanie, miksowanie, gotowanie na parze, podsmażanie czy też podgrzewanie.
Dzięki niemu też zaoszczędzisz czas na sprzątaniu, ponieważ wystarczy wrzucić do maszyny wszystkie potrzebne składniki, a sprzęt zrobi swoje. Dodatkowo po zakończeniu gotowania, wystarczy wlać płyn do mycia naczyń, wodę i robot kuchenny umyję się sam.
Dodatkowo dla osób, które chcą poznać zdrowe przepisy i zadbać o swoje odżywianie, przygotowaliśmy nowy e-book „Dietetyczne przepisy na Thermomix”, gdzie znajdziesz aż 120 fit przepisów, które pasują zarówno na Thermomix jak i Lidlomix.