Ilość

1 porcja

Krok 1 : Przygotować składniki

  • 150g skyr naturalny

  • 1 jajko rozmiar M

  • 40g mąki orkiszowej/pszennej/pszennej pełnoziarnistej

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400ml mleka krowiego 1,5%

Krok 2 :

  • Wszystkie składniki wymieszać w kubeczku

  • Wodę zagotować w garnuszku i na gotującą wodę „lać” nasze kluseczki za pomocą łyżki czy widelca

  • Kluski są gotowe, kiedy wypływają na górę, ale pogotujmy je jeszcze przez ok. 1 min

  • Podawać z ciepłym mlekiem

UWAGA:

Przy podanej ilości mąki kluseczki są delikatne i mięciutkie. Jeśli wolimy twardsze kluseczki, polecam dodać ok. 50g mąki.

Kcal 474, B: 40,70g, T: 11,27g, W: 49,83g

Zostaw komentarz