
Ilość
2 PORCJE
Krok 1 : Przygotować składniki
Polędwiczki:
- 400g polędwiczek z kurczaka
- 100g mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko rozmiar M
- 100ml kefiru 0%
- sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, czosnek granulowany
- tymianek, oregano, kurkuma
- 15g oleju rzepakowego do smażenia
Sos jogurtowo koperkowy:
- 150g skyr naturalny
- 1 ogórek gruntowy (50g)
- koperek świeży lub suszony
- 1 ząbek czosnku
Krok 2 :Wykonanie
Polędwiczki:
- Jajko wymieszać z kefirem, doprawić solą i pieprzem.
- Polędwiczki zanużyć w marynacie i odstawić na 30min. lub całą noc.
- Mąkę wymieszać z solą ziołami: tymiankiem, oregano, czosnkiem granulowanym, kurkumą, papryką słodką. Polędwiczki wyciągnąć z jajeczno – kefirowej marynaty i obtoczyć je w mące z przyprawami, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem lub na grillu elektrycznym.
- Polędwiczki smażyć z każdej strony przez około 7 – 8 minut do momentu, aż nabiorą złocistej barwy.
Sos jogurtowo koperkowy:
- Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Posolić i odstawić na ok. 10 – 15min.
- Wodę, która się wytworzy odlać i wycisnąć ogórki.
- Dodać jogurt i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Na koniec dodać drobno pokrojony koperek.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze:
DLA 2 PORCJI
Kcal 1075 | B:126,2g | T:27,9g | W:74,9g
DLA 1 PORCJI
Kcal 537,5 | B:63,1g | T:13,95g | W:37,45g