Ilość

2 PORCJE

Krok 1 : Przygotować składniki

Polędwiczki:

  • 400g polędwiczek z kurczaka
  • 100g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko rozmiar M
  • 100ml kefiru 0%
  • sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, czosnek granulowany
  • tymianek, oregano, kurkuma
  • 15g oleju rzepakowego do smażenia

Sos jogurtowo koperkowy:

  • 150g skyr naturalny
  • 1 ogórek gruntowy (50g)
  • koperek świeży lub suszony
  • 1 ząbek czosnku

Krok 2 :Wykonanie

Polędwiczki:

  • Jajko wymieszać z kefirem, doprawić solą i pieprzem.
  • Polędwiczki zanużyć w marynacie i odstawić na 30min. lub całą noc.
  • Mąkę wymieszać z solą ziołami: tymiankiem, oregano, czosnkiem granulowanym, kurkumą, papryką słodką. Polędwiczki wyciągnąć z jajeczno – kefirowej marynaty i obtoczyć je w mące z przyprawami, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem lub na grillu elektrycznym.
  • Polędwiczki smażyć z każdej strony przez około 7 – 8 minut do momentu, aż nabiorą złocistej barwy.

Sos jogurtowo koperkowy:

  • Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Posolić i odstawić na ok. 10 – 15min.
  • Wodę, która się wytworzy odlać i wycisnąć ogórki.
  • Dodać jogurt i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Na koniec dodać drobno pokrojony koperek.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wartości odżywcze:

DLA 2 PORCJI

Kcal 1075 | B:126,2g | T:27,9g | W:74,9g

DLA 1 PORCJI

Kcal 537,5 | B:63,1g | T:13,95g | W:37,45g

Zostaw komentarz