Ilość
4 szt.
Krok 1 : Przygotować składniki
Spód:
- 130ml ciepłego mleka 1,5 %
- 5g erytrytolu
- szczypta soli
- 200g maki orkiszowej jasnej
- 20ml oleju roślinnego
- 10g suchych drożdży
Dodatki:
- 30g zielonego pesto Sottile Gusto
- 50g sera koziego dojrzewającego
- 36g polędwicy sopockiej
- 50g pomidorków kojtajlowych
Krok 2 : Wykonanie
- W mleku dokładnie wymieszać erytrytol, sól oraz drożdże.
- W misce wymieszać make i olej, a następnie dodać mleko z drożdżami.
- Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto podzielić na 4 części i formować placuszki średnicy ok.15 cm.
- Placuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy placuszek posmarować pesto, ułożyć plasterki sera koziego dojrzewającego, polędwicy sopockiej oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni(na najniższej półce piekarnika) przez ok. 5-7min.
Wartości odżywcze:
4 szt.
Kcal.1344| B.54.88g| T.60.55g| W.144.29g
1 szt.
Kcal.336| B.13.72g| T.15.13g| W.36.07g