Ilość

2 porcje

Krok 1 : Przygotować składniki

Składniki do marynaty:

  • 300g piersi z kurczaka

  • 30g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka octu ryżowego

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (5g)

  • 30g sosu sojowego (3 łyżki)

  • 10g erytrytolu (1 płaska łyżka)

Sos do kurczaka:

  • sok z dwóch pomarańczy (ok. 100ml)

  • 20g korzenia imbiru

  • 15g miodu (1 łyżka)

  • 30g ketchupu (3 łyżki)

  • 10g sosu sojowego (1 łyżka)

  • 15g oleju roślinnego (1 łyżka)

  • ½ papryczki chilli

Dodatkowo:

  • 100g ryżu jaśminowego (1 saszetka)

Krok 2 :

  • Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę.

  • W misce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, erytrytol, mąkę ziemniaczaną i olej sezamowy.

  • Pierś z kurczaka wrzucić do marynaty i odstawić na około 20 min.

  • Ryż ugotować do miękkości.
  • Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z miodem, ketchupem, dodać pokrojony w plasterki korzeń imbiru oraz sos sojowy.

  • Sos umieścić na patelni i podgrzewać do momentu aż zacznie gęstnieć. Gotowy sos odstawić.

  • W woku rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka.

  • Podsmażonego kurczaka przenieść na patelnię z sosem i smażyć razem tak, aby kawałki mięsa były w całości pokryte sosem.

  • Podawać z ugotowanym ryżem.

2 PORCJE

KCAL 1142, B. 82,25, T. 22,98g, W. 157,56g

1 PORCJA

KCAL 571, B.41,12g, T. 11,49g, W. 78,78g

Zostaw komentarz