Ilość
2 porcje
Krok 1 : Przygotować składniki
Składniki do marynaty:
300g piersi z kurczaka
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (5g)
30g sosu sojowego (3 łyżki)
10g erytrytolu (1 płaska łyżka)
Sos do kurczaka:
sok z dwóch pomarańczy (ok. 100ml)
20g korzenia imbiru
15g miodu (1 łyżka)
30g ketchupu (3 łyżki)
10g sosu sojowego (1 łyżka)
15g oleju roślinnego (1 łyżka)
½ papryczki chilli
Dodatkowo:
100g ryżu jaśminowego (1 saszetka)
Krok 2 :
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę.
W misce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, erytrytol, mąkę ziemniaczaną i olej sezamowy.
Pierś z kurczaka wrzucić do marynaty i odstawić na około 20 min.
- Ryż ugotować do miękkości.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z miodem, ketchupem, dodać pokrojony w plasterki korzeń imbiru oraz sos sojowy.
Sos umieścić na patelni i podgrzewać do momentu aż zacznie gęstnieć. Gotowy sos odstawić.
W woku rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka.
Podsmażonego kurczaka przenieść na patelnię z sosem i smażyć razem tak, aby kawałki mięsa były w całości pokryte sosem.
Podawać z ugotowanym ryżem.
2 PORCJE
KCAL 1142, B. 82,25, T. 22,98g, W. 157,56g
1 PORCJA
KCAL 571, B.41,12g, T. 11,49g, W. 78,78g