
Ilość
1 PORCJA
Krok 1 : Przygotować składniki
- 200g marchwii
- 150g piersi kurczaka
- 90ml śmietany 12%
- 10g mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- koperek
- 5g oleju do smażenia
- 350g ziemniaków
Krok 2 : Wykonanie
- Marchew obrać i po tarkować na tarce o grubych oczkach.
- W rondelku rozgrzać olej (5g) i wrzucić na niego marchewkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i chwilkę smażyć, następnie podlać 30ml wody, aby marchewka nie przypalała się i dusić do miękkości.
- Pierś z kurczaka pokroić na bardzo drobną kostkę.
- Podsmażyć na patelni z olejem (5g). Obsmażoną pierś dodać do marchewki.
- Wymieszać i podlać wodą tak, aby całość była przykryta.
- W kubku rozrobić śmietanę z mąką i odrobiną wody. Wlać ją do rondelka, dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Wartości odżywcze
Kcal 720 | B:44,02g | T:18,53g | W:100,97g