Ilość

1 PORCJA

Krok 1 : Przygotować składniki

  • 200g marchwii
  • 150g piersi kurczaka
  • 90ml śmietany 12%
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • koperek
  • 5g oleju do smażenia
  • 350g ziemniaków

Krok 2 : Wykonanie

  • Marchew obrać i po tarkować na tarce o grubych oczkach.
  • W rondelku rozgrzać olej (5g) i wrzucić na niego marchewkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i chwilkę smażyć, następnie podlać 30ml wody, aby marchewka nie przypalała się i dusić do miękkości.
  • Pierś z kurczaka pokroić na bardzo drobną kostkę.
  • Podsmażyć na patelni z olejem (5g). Obsmażoną pierś dodać do marchewki.
  • Wymieszać i podlać wodą tak, aby całość była przykryta.
  • W kubku rozrobić śmietanę z mąką i odrobiną wody. Wlać ją do rondelka, dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.
  • Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Wartości odżywcze

Kcal 720 | B:44,02g | T:18,53g | W:100,97g

Zostaw komentarz