Ilość
10 szt.
Krok 1 : Przygotować składniki
- 150 g skyr naturalny (1 małe op.)
- 1 łyżka erytrytolu (10g)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 25 g mąki ryżowej
- 1 duże jajko rozmiar L
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/proszku do pieczenia
Krok 2 : Wykonanie
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
- Smażymy na lekko otłuszczonej patelni (na małej mocy kuchenki, wtedy uzyskamy piękny złocisty, nieprzypalony kolor placuszków) z obu stron na rumiany kolor nakładając jedną łyżkę ciasta.
- Ciasto ma być dość gęste i nie rozpływać się na patelni (w razie potrzeby dodać więcej mąki).
- Podawać np. z niskosłodzonym dżemem, pudrem z erytrytolu, syropem klonowym, miodem.
Wartości odżywcze
10 szt
Kcal 365, B. 26.39g, T. 5.80g, W. 60.66g