Ilość
15 szt. oponków i 20 szt. mini „pączusiów”
Krok 1 : Przygotować składniki
- 1 jajko w temp. pokojowej
- 125 ml ciepłego mleka
- 240-260 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
- 20 ml oleju roślinnego
- szczypta soli
- 20g erytrytolu/cukru
- 7 g suchych drożdży
- 125 g chudego twarogu
- puder z cukru/erytrytolu do oprószenia po upieczeniu
Krok 2 : Wykonanie
- Wymieszać suche składniki.
- Dodać mleko oraz jajko i zagnieść ciasto przez ok 5 minut.
- Na koniec dodać olej i ponownie zagnieść.
- Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.(polecam nagrzać piekarnik do 30 stopni, wyłączyć piekarnik i wstawić do niego miskę z ciastem przykrytą ściereczką).
- Ciasto będzie się lekko kleić, ale nie dosypujemy mąki!
- Po wyrośnięciu dodać do ciasta pokruszony twaróg i zagnieść do polaczenia się składników (nie musi być bardzo dokładnie).
- Dodać 15 g mąki, ponieważ ciasto bedzie sie dość mocno kleić po dodaniu tearogu. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1,5cm na oprószonym mąką blacie.
- Wycinać szklanką krążki, a kieliszkiem dziurkę w krążku.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nasze krążki oraz małe kuleczki.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min. (jak wyzej).
- Wyrośnięte oponki piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok.15 minut lub smażyć standardowo na oleju (odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym).
- Gotowe oponki oprószyć pudrem z erytrytolu , ksylitolu lub po prostu cukru.
Wartości odżywcze:
Kcal 1455 | B:66.84g | T:30.42g | W:254.29g