Ilość

15 szt. oponków i 20 szt. mini „pączusiów”

Krok 1 : Przygotować składniki

  • 1 jajko w temp. pokojowej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 240-260 g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
  • 20 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 20g erytrytolu/cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 125 g chudego twarogu
  • puder z cukru/erytrytolu do oprószenia po upieczeniu

Krok 2 : Wykonanie

  • Wymieszać suche składniki.
  • Dodać mleko oraz jajko i zagnieść ciasto przez ok 5 minut.
  • Na koniec dodać olej i ponownie zagnieść.
  • Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.(polecam nagrzać piekarnik do 30 stopni, wyłączyć piekarnik i wstawić do niego miskę z ciastem przykrytą ściereczką).
  • Ciasto będzie się lekko kleić, ale nie dosypujemy mąki!
  • Po wyrośnięciu dodać do ciasta pokruszony twaróg i zagnieść do polaczenia się składników (nie musi być bardzo dokładnie).
  • Dodać 15 g mąki, ponieważ ciasto bedzie sie dość mocno kleić po dodaniu tearogu. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1,5cm na oprószonym mąką blacie.
  • Wycinać szklanką krążki, a kieliszkiem dziurkę w krążku.
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nasze krążki oraz małe kuleczki.
  • Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min. (jak wyzej).
  • Wyrośnięte oponki piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok.15 minut lub smażyć standardowo na oleju (odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym).
  • Gotowe oponki oprószyć pudrem z erytrytolu , ksylitolu lub po prostu cukru.

Wartości odżywcze:

Kcal 1455 | B:66.84g | T:30.42g | W:254.29g

Zostaw komentarz