Ilość
2 PORCJE
Krok 1 : Przygotować składniki
Danie główne:
- 300g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 1 jajko rozmiar M
- 50g ryżu paraboiled
- 120g marchwi
- 50g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 100ml przecieru pomidorowego
- 30g jogurtu naturalnego 0%
- 100ml wody
Mizeria:
- 200g ogórków gruntowych
- 100g skyr naturalny
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Krok 2 : Wykonanie
- Ryż ugotować do miękkości.
- Mięso przyprawić solą oraz pieprzem, dodać potarkowaną na drobnych oczkach marchew, oraz startkowaną na drobnych oczkach cebulę.
- Przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i wszystko wymieszać.
- Następnie dodać ugotowany ryż oraz jajko i połączyć składniki.
- Formować okrągłe pulpeciki, które układać w naczyniu żaroodpornym.
- Przecier pomidorowy wymieszać z wodą i jogurtem – przyprawić do smaku solą oraz pieprzem (opcjonalnie możemy dosłodzić deliaktnie sos erytrytolem).
- Gotowym sosem zalać kulki mięsne, zakryć pokrywką naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Piec przez ok. 30-40min.
- Podawać z mizerią z ogórków gruntowych.
Wartości odżwycze
DLA 2 PORCJI:
Kcal :1180 B:82G T:65G W:69G
DLA 1 PORCJI:
Kcal:590 B:41.25G T:32.5G W:34.5G