Ilość

2 PORCJE

Krok 1 : Przygotować składniki

Danie główne:

  • 300g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 jajko rozmiar M
  • 50g ryżu paraboiled
  • 120g marchwi
  • 50g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 100ml przecieru pomidorowego
  • 30g jogurtu naturalnego 0%
  • 100ml wody

Mizeria:

  • 200g ogórków gruntowych
  • 100g skyr naturalny
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Krok 2 : Wykonanie

  • Ryż ugotować do miękkości.
  • Mięso przyprawić solą oraz pieprzem, dodać potarkowaną na drobnych oczkach marchew, oraz startkowaną na drobnych oczkach cebulę.
  • Przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i wszystko wymieszać.
  • Następnie dodać ugotowany ryż oraz jajko i połączyć składniki.
  • Formować okrągłe pulpeciki, które układać w naczyniu żaroodpornym.
  • Przecier pomidorowy wymieszać z wodą i jogurtem – przyprawić do smaku solą oraz pieprzem (opcjonalnie możemy dosłodzić deliaktnie sos erytrytolem).
  • Gotowym sosem zalać kulki mięsne, zakryć pokrywką naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  • Piec przez ok. 30-40min.
  • Podawać z mizerią z ogórków gruntowych.

Wartości odżwycze

DLA 2 PORCJI:

Kcal :1180 B:82G T:65G W:69G

DLA 1 PORCJI:

Kcal:590 B:41.25G T:32.5G W:34.5G

Zostaw komentarz