
Ilość
1 porcja
Krok 1 : Przygotować składniki
Masa biala:
- 100g skyr naturalny
- 100g chudego twarogu
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 15ml wody
Masa ciemna:
- 20g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 10 ml mleka 1,5%
Wykonanie :
Masa biala:
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
- Następnie podgrzewamy, aby rozpuścić żelatynę i studzimy.
- Skyr mieszamy z twarogiem i z erytrytolem, a następnie blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy wystudzoną żelatynę energicznie mieszając do połączenia się składników (można użyć blendera)
Masa ciemna:
- Mleko podgrzać i dodać czekoladę.
- Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
- Dosłodzić miodem, jeśli jest taka potrzeba.
Przełożyć masy warstwowo.
ciemna – biała – ciemna- Schodzić w lodówce.
Wartości odżywcze:
1 porcja
Kcal 301 /B 38.36g /T 8.96g /W 14.98g