Ilość

1 porcja

Krok 1 : Przygotować składniki

Masa biala:

  • 100g skyr naturalny
  • 100g chudego twarogu
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 15ml wody

Masa ciemna:

  • 20g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 10 ml mleka 1,5%

Wykonanie :

Masa biala:

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • Następnie podgrzewamy, aby rozpuścić żelatynę i studzimy.
  • Skyr mieszamy z twarogiem i z erytrytolem, a następnie blendujemy na gładką masę.
  • Dodajemy wystudzoną żelatynę energicznie mieszając do połączenia się składników (można użyć blendera)

Masa ciemna:

  • Mleko podgrzać i dodać czekoladę.
  • Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
  • Dosłodzić miodem, jeśli jest taka potrzeba.
  • Przełożyć masy warstwowo.
    ciemna – biała – ciemna

  • Schodzić w lodówce.

Wartości odżywcze:

1 porcja

Kcal 301 /B 38.36g /T 8.96g /W 14.98g

Zostaw komentarz