Ilość
4 warkocze
Krok 1 : Przygotować składniki
- 2 jajka rozmiar M
- 30g oleju rzepakowego
- 5g cukru
- 20g świeżych drożdży
- 80g ciepłego mleka 1,5%
- 240g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatki:
- 10g maku czarnego
- 15g wody
- 50g erytrytolu
Krok 2 : Wykonanie
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz cukrem.
- Następnie dodać jajka, mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
- Odstawić na 30min., do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielić na 12 kawałków, podsypać odrobiną mąki i zrolować na cienkie paski.
- Z trzech pasów zawijać warkocze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy warkocz posypać makiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min. (warkocze są gotowe, kiedy staną się rumiane)
- Erytrytol wymieszać z wodą i oblać upieczone warkoczyki.
Wartości odżywcze:
4 WARKOCZYKI
Kcal 1467| B:48.76g| T:47.52g| W:259. 36g