Ilość

4 warkocze

Krok 1 : Przygotować składniki

  • 2 jajka rozmiar M
  • 30g oleju rzepakowego
  • 5g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 80g ciepłego mleka 1,5%
  • 240g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatki:
  • 10g maku czarnego
  • 15g wody
  • 50g erytrytolu

Krok 2 : Wykonanie

  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz cukrem.
  • Następnie dodać jajka, mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Odstawić na 30min., do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto dzielić na 12 kawałków, podsypać odrobiną mąki i zrolować na cienkie paski.
  • Z trzech pasów zawijać warkocze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdy warkocz posypać makiem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min. (warkocze są gotowe, kiedy staną się rumiane)
  • Erytrytol wymieszać z wodą i oblać upieczone warkoczyki.

Wartości odżywcze:

4 WARKOCZYKI
Kcal 1467| B:48.76g| T:47.52g| W:259.36g

Zostaw komentarz