Ilość

40szt

Krok 1 : Przygotować składniki

Farsz

  • 500g mięsa z piersi
  • kurczaka
  • 120g pomidora
  • malinowego
  • 50g cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • dodatki:
  • 100g sera mozarella w kostce, pokrojonego w małą kostkę

Ciasto:

  • 2 jajka rozmiar M
  • 30g oleju rzepakowego
  • 5g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 80g ciepłego mleka 1,5%
  • 240g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Krok 2 : Wykonanie

Przygotować farsz (najlepiej np. dzień wcześniej, aby zdąrzył wystygnąć)
  • Pomidora zmiksować wraz z cebulą oraz przyprawami i przelać do rondelka.
  • Zagotować.
  • Pierś z kurczaka pokroić w 2 cm kawałki i dodać do gotujących się pomidorów.
  • Gotować przez ok. 20min., pod przykryciem.
  • Ugotowane mięso wraz z pomidorami przenieść do miksera kielichowego lub rozdrabniacza i zmiksować tak, aby otrzymać efekt szarpanego mięsa.
  • Farsz wystudzić.

Przygotować ciasto:

  • Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz cukrem.
  • Następnie dodać jajka, mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
  • Odstawić na 30min., do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto dzielić na kawałki, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na cienkie placki i wykrawać z nich okrągłe placuszki przy pomocy szklanki.
  • Na środek nakładać łyżeczkę farszu i małą kosteczkę sera. Złożyć na pół i skleić brzegi ciasta.
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min. (pierozki są gotowe, kiedy staną się rumiane ).

Wartości odżywcze:

40 pierogów
Kcal 2163 | B:173.35g | T:67.79g | W:203.29g
1 pierożek
Kcal 55 | B:4.33g | T:1.69g | W:5.08g

Zostaw komentarz