Ilość
Krok 1 : Przygotować składniki
2 jajka rozmiar M
30g oleju rzepakowego
5g cukru
20g świeżych drożdży
80g ciepłego mleka 1,5%
240g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Krok 2 : Wykonanie
Przygotować farsz (najlepiej np. dzień wcześniej, aby zdąrzył wystygnąć)
Pomidora zmiksować wraz z cebulą oraz przyprawami i przelać do rondelka.
Zagotować.
Pierś z kurczaka pokroić w 2 cm kawałki i dodać do gotujących się pomidorów.
Gotować przez ok. 20min., pod przykryciem.
Ugotowane mięso wraz z pomidorami przenieść do miksera kielichowego lub rozdrabniacza i zmiksować tak, aby otrzymać efekt szarpanego mięsa.
Farsz wystudzić.
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz cukrem.
Następnie dodać jajka, mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
Odstawić na 30min., do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielić na kawałki, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na cienkie placki i wykrawać z nich okrągłe placuszki przy pomocy szklanki.
Na środek nakładać łyżeczkę farszu i małą kosteczkę sera. Złożyć na pół i skleić brzegi ciasta.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min. (pierozki są gotowe, kiedy staną się rumiane ).
Wartości odżywcze:
40 pierogów
Kcal 2163 | B:173.35g | T:67.79g | W:203.29g
1 pierożek
Kcal 55 | B:4.33g | T:1.69g | W:5.08g