
Ilość
40szt
Krok 1 : Przygotować składniki
Farsz
- 500g mięsa z piersi
- kurczaka
- 120g pomidora
- malinowego
- 50g cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- dodatki:
- 100g sera mozarella w kostce, pokrojonego w małą kostkę
Ciasto:
- 2 jajka rozmiar M
- 30g oleju rzepakowego
- 5g cukru
- 20g świeżych drożdży
- 80g ciepłego mleka 1,5%
- 240g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Krok 2 : Wykonanie
Przygotować farsz (najlepiej np. dzień wcześniej, aby zdąrzył wystygnąć)
- Pomidora zmiksować wraz z cebulą oraz przyprawami i przelać do rondelka.
- Zagotować.
- Pierś z kurczaka pokroić w 2 cm kawałki i dodać do gotujących się pomidorów.
- Gotować przez ok. 20min., pod przykryciem.
- Ugotowane mięso wraz z pomidorami przenieść do miksera kielichowego lub rozdrabniacza i zmiksować tak, aby otrzymać efekt szarpanego mięsa.
- Farsz wystudzić.
Przygotować ciasto:
- Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, olejem, solą oraz cukrem.
- Następnie dodać jajka, mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
- Odstawić na 30min., do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielić na kawałki, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na cienkie placki i wykrawać z nich okrągłe placuszki przy pomocy szklanki.
- Na środek nakładać łyżeczkę farszu i małą kosteczkę sera. Złożyć na pół i skleić brzegi ciasta.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min. (pierozki są gotowe, kiedy staną się rumiane ).
Wartości odżywcze:
40 pierogów
Kcal 2163 | B:173.35g | T:67.79g | W:203.29g
1 pierożek
Kcal 55 | B:4.33g | T:1.69g | W:5.08g