
Ilość
FORMA: okrągła tortownica 24cm
Krok 1 : Przygotować składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g erytytolu
Masa cytrynowa:
- 40g budyniu śmietankowego
- 400ml mleka 1,5%
- 30ml soku z cytryny
- skórka otarta z połowy średniej cytryny
- 80g erytrytolu
Krok 2 : Wykonanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Następnie do białek dodać żółtka, erytrytol oraz cukier puder i delikatnie wymieszać.
- Kolejno przesiać mąki, proszek do pieczenia i ponownie delikatnie połączyć. Przełożyć do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 35 minut (do suchego patyczka).
- Wystudzić i podzielić na 3 części
Masa cytrynowa:
- Budyń ugotować na mleku wraz z erytrytolem.
- Na koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę.
- Wymieszać, przestudzić masę i przełożyć nią biszkopt.
- Przed podaniem oprószyć pudrem z erytrytolu.
Wartości odżywcze:
CAŁE CIASTO (10 PORCJI)
Kcal 790 | B:36,86g | T:24,10g | W:262,98g
1 PORCJA:
Kcal 79 | B:3,68g | T:2,41g | W:26,29g