Ilość

FORMA: okrągła tortownica 24cm

Krok 1 : Przygotować składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g erytytolu

Masa cytrynowa:

  • 40g budyniu śmietankowego
  • 400ml mleka 1,5%
  • 30ml soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy średniej cytryny
  • 80g erytrytolu

Krok 2 : Wykonanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Następnie do białek dodać żółtka, erytrytol oraz cukier puder i delikatnie wymieszać.
  • Kolejno przesiać mąki, proszek do pieczenia i ponownie delikatnie połączyć. Przełożyć do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  • Wystudzić i podzielić na 3 części

Masa cytrynowa:

  • Budyń ugotować na mleku wraz z erytrytolem.
  • Na koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę.
  • Wymieszać, przestudzić masę i przełożyć nią biszkopt.
  • Przed podaniem oprószyć pudrem z erytrytolu.

Wartości odżywcze:

CAŁE CIASTO (10 PORCJI)

Kcal 790 | B:36,86g | T:24,10g | W:262,98g

1 PORCJA:

Kcal 79 | B:3,68g | T:2,41g | W:26,29g

Zostaw komentarz