Ilość

ciasto o średnicy 22 cm

Krok 1 : Przygotować składniki

Spód:

  • 2 jajka rozmiar M

  • 100g zimnego masła

  • 50g mąki owsianej

  • 50g mąki orkiszowej jasnej

  • 20g pudru z erytrytolu
  • 10g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 4 średnie jabłka

  • łyżeczka cynamonu

  • erytrytol do smaku

  • 10g mąki ziemniaczanej

Warstwa budyniowa:

  • 2 białka jaja

  • 1 op. budyniu śmietankowego (40g)

  • 25g pudru z erytrytolu

Krok 2 :

Spód:

  • Żółtka zagnieść z pozostałymi składnikami (oprócz białek) na jednolite ciasto

  • 3/4 ciasta wyłożyć na dno blaszki (będzie to spód ciasta). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Pozostałą część ciasta schować do lodówki
  • Przygotować masę jabłkową

Masa jabłkowa:

  • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę

  • Umieścić w rondelku i chwilę podgrzewać

  • Dodać cynamon i erytrytol, jeśli jest taka potrzeba. Wymieszać

  • Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć z jabłkami

  • Wyłożyć na podpieczony spód

Warstwa budyniowa:

  • Białka ubić na sztywną pianę wraz z erytrytolem

  • Na koniec przesiać budyń i delikatnie zmiksować mikserem

  • Wyłożyć na warstwę jabłkową

  • Na górę bezy potarkować pozostałe ciasto
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25min

CAŁE CIASTO

Kcal 1603, B. 30.57g, T.98.53g, W.154.67g

Zostaw komentarz