Ilość
ciasto o średnicy 22 cm
Krok 1 : Przygotować składniki
Spód:
2 jajka rozmiar M
100g zimnego masła
50g mąki owsianej
50g mąki orkiszowej jasnej
- 20g pudru z erytrytolu
- 10g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
4 średnie jabłka
łyżeczka cynamonu
erytrytol do smaku
10g mąki ziemniaczanej
Warstwa budyniowa:
2 białka jaja
1 op. budyniu śmietankowego (40g)
25g pudru z erytrytolu
Krok 2 :
Spód:
Żółtka zagnieść z pozostałymi składnikami (oprócz białek) na jednolite ciasto
- 3/4 ciasta wyłożyć na dno blaszki (będzie to spód ciasta). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Pozostałą część ciasta schować do lodówki
- Przygotować masę jabłkową
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę
Umieścić w rondelku i chwilę podgrzewać
Dodać cynamon i erytrytol, jeśli jest taka potrzeba. Wymieszać
Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i dokładnie połączyć z jabłkami
Wyłożyć na podpieczony spód
Warstwa budyniowa:
Białka ubić na sztywną pianę wraz z erytrytolem
Na koniec przesiać budyń i delikatnie zmiksować mikserem
Wyłożyć na warstwę jabłkową
- Na górę bezy potarkować pozostałe ciasto
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25min
CAŁE CIASTO
Kcal 1603, B. 30.57g, T.98.53g, W.154.67g