Ilość
10 PORCJI
Krok 1 : Przygotować składniki ( Forma do ciasta: 10cm x 20cm )
Masa czekoladowa
- 1 op. budyniu czekoladowego (40g)
- 350 ml mleka 1,5%
- 30 g erytrytolu
- 100 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 30g mleka w proszku/odżywki białkowej waniliowej
- 1 łyżka żelatyny + 50 ml wody
Spód
- 10szt. herbatników maślanych
- garść orzechów arachidowych
- 30g rozpuszczonego masła
Masa biała:
- 150 g skyr naturalny
- 30g mleka w proszku/odżywki białkowej waniliowej
- 20 g erytrytolu w formie pudru
- 10g żelatyny + 30ml wody
Krok 2 : Wykonanie
masa czekoladowa:
- Ugotować budyń na mleku z dodatkiem erytrytolu.
- Wystudzić, a następnie dodać mleko w proszku/odżywkę białkową, twaróg – wymieszać.
- Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i energicznie wymieszać.
Spód:
- Herbatniki i orzechy zmiksować na pył.
- Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
- Wyłożyć spód formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 7 minut. Spód wystudzić, po czym wylać masę czekoladową.
- Wstawić do lodówki na czas przygotowania białej masy.
Biała masa:
- Skyr wymieszać z mlekiem w proszku/odżywką białkową oraz erytrytolem. Żelatynę rozpuścić i wystudzić, a następnie połączyć z masą jogurtową.
- Gotową masę wylać na czekoladową warstwę.
- Ponownie wstawić do lodówki, aby masy zastygły.
Wartości odżywcze
Całe ciasto
Kcal : 1372 | B : 93,92g | T : 66,13g | W : 101,59g