Ilość

10 PORCJI

Krok 1 : Przygotować składniki ( Forma do ciasta: 10cm x 20cm )

Masa czekoladowa

  • 1 op. budyniu czekoladowego (40g)
  • 350 ml mleka 1,5%
  • 30 g erytrytolu
  • 100 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 30g mleka w proszku/odżywki białkowej waniliowej
  • 1 łyżka żelatyny + 50 ml wody

Spód

  • 10szt. herbatników maślanych
  • garść orzechów arachidowych
  • 30g rozpuszczonego masła

Masa biała:

  • 150 g skyr naturalny
  • 30g mleka w proszku/odżywki białkowej waniliowej
  • 20 g erytrytolu w formie pudru
  • 10g żelatyny + 30ml wody

Krok 2 : Wykonanie

  • masa czekoladowa:

  • Ugotować budyń na mleku z dodatkiem erytrytolu.
  • Wystudzić, a następnie dodać mleko w proszku/odżywkę białkową, twaróg – wymieszać.
  • Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i energicznie wymieszać.
  • Spód:

  • Herbatniki i orzechy zmiksować na pył.
  • Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
  • Wyłożyć spód formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 7 minut. Spód wystudzić, po czym wylać masę czekoladową.
  • Wstawić do lodówki na czas przygotowania białej masy.
  • Biała masa:

  • Skyr wymieszać z mlekiem w proszku/odżywką białkową oraz erytrytolem. Żelatynę rozpuścić i wystudzić, a następnie połączyć z masą jogurtową.
  • Gotową masę wylać na czekoladową warstwę.
  • Ponownie wstawić do lodówki, aby masy zastygły.

Wartości odżywcze

Całe ciasto

Kcal : 1372 | B : 93,92g | T : 66,13g | W : 101,59g

Zostaw komentarz