
Ilość
2 PORCJE
Krok 1 : Przygotować składniki
Zimniaczki:
- 2 duże młode ziemniaki (300g)
- 150g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 30g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- 20g kaszy manny
- 30g sera mozarella light
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 60g jogurtu skyr
- 15ml mleka krowiego 1,5%
- sól, pieprz, erytrytol, koperek do smaku
Krok 2 : Wykonanie
- Mięso przyprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko, kaszę manną, wymieszać i odstawić na 15 min.
- Następnie do mięsa zetrzeć cebulę na tarce o drobnych oczkach oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie połączyć.
- Ziemniaki oczyścić i ugotować w całości, bez obierania do miękkości w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki wystudzić, przekroić na połówki (wzdłuż), aby powstały tzw. łódki i wydrążyć środek, pozostawiając po ok. 0,5 cm przy dnie ziemniaka oraz przy obrzeżach.
- Wydrążone ziemniaki wymieszać z mięsem mielonym, którym następnie faszerować ziemniaki.
- Gotowe ziemniaki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30 min.
- Kilka min. przed zakończeniem pieczenia posypać ziemniaki potarkowanym serem mozarella.
- Podpiec do momentu aż ser się rozpuści.
Podawać z sosem czosnkowym na jogurcie skyr: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wartości odżywcze:
DLA 2 PORCJI
Kcal 777 | B:50,09g | T:26,2g | W:87,9g
DLA 1 PORCJI
Kcal 388,5 | B:25,04g | T:13,1g | W:43,95g