Ilość

2 PORCJE

Krok 1 : Przygotować składniki

Zimniaczki:

  • 2 duże młode ziemniaki (300g)
  • 150g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 30g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • 20g kaszy manny
  • 30g sera mozarella light

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 60g jogurtu skyr
  • 15ml mleka krowiego 1,5%
  • sól, pieprz, erytrytol, koperek do smaku

Krok 2 : Wykonanie

  • Mięso przyprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko, kaszę manną, wymieszać i odstawić na 15 min.
  • Następnie do mięsa zetrzeć cebulę na tarce o drobnych oczkach oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie połączyć.
  • Ziemniaki oczyścić i ugotować w całości, bez obierania do miękkości w osolonej wodzie.
  • Ugotowane ziemniaki wystudzić, przekroić na połówki (wzdłuż), aby powstały tzw. łódki i wydrążyć środek, pozostawiając po ok. 0,5 cm przy dnie ziemniaka oraz przy obrzeżach.
  • Wydrążone ziemniaki wymieszać z mięsem mielonym, którym następnie faszerować ziemniaki.
  • Gotowe ziemniaki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30 min.
  • Kilka min. przed zakończeniem pieczenia posypać ziemniaki potarkowanym serem mozarella.
  • Podpiec do momentu aż ser się rozpuści.
  • Podawać z sosem czosnkowym na jogurcie skyr: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wartości odżywcze:

DLA 2 PORCJI

Kcal 777 | B:50,09g | T:26,2g |  W:87,9g

DLA 1 PORCJI

Kcal 388,5 | B:25,04g | T:13,1g | W:43,95g

Zostaw komentarz