14 stycznia, 2020
Poruszane tematy
- Proste przepisy na fit obiady
- Sałatka z kurczakiem i fetą
- Placki z cukinii
- Kurczak z ziemniakami i sosem paprykowo-pieczarkowym
- Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami
- Cukinia faszerowana
- Spaghetti bolognese
- Zostaw komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
- Podobne posty
- Skuteczna dieta z biedronki, która działa!
- 99 przepisów na pierś z kurczaka
- Jadłospis z Lidla
Proste przepisy na fit obiady
Dzisiaj mam dla was świetną propozycję na obiady, które nie tylko sprawią, że poprawicie wygląd swojej sylwetki, ale również odżywicie swój organizm. Bardzo często zwracam uwagę na to jakie produkty wybieram i czy tak naprawdę odżywiam organizm czy też tylko dostarczam pożywienie.
I wiecie co?
Widzę kolosalną różnicę kiedy w mojej diecie większość produktów jest nieprzetworzona, dzięki temu mam nie tylko więcej energii, ale znacznie się lepiej czuje! Wiem również o tym, że żadna skrajność nie jest dobra, dlatego co jakiś czas dla zdrowia psychicznego wybieram również mniej zdrowe produkty;)
pizza —–> nie przytyjesz od tego
brokuł —-> nie schudniesz od tego
Kojarzymy produkty zdrowe jak i niezdrowe z określonym stanem zdrowia czy też sylwetki, ale pamiętaj to właśnie częstotliwość spożywania tych produktów będzie decydować o tym jak będziesz wyglądać!
Jaka jest różnica ?
Produkty bardziej przetworzone są bardziej kaloryczne. Natomiast produkty mniej przetworzone są mniej kaloryczne , a schudniesz tylko i wyłącznie kiedy utrzymasz deficyt kaloryczny i pamiętaj to on właśnie będzie decydował czy chudniesz czy też przytyjesz!
Poniżej znajdują się posiłki, które przygotujesz w łatwy, szybki i tani sposób. Pamiętaj twoje codzienne wybory żywieniowe mają wpływ na to jak będziesz się czuł i jak wyglądał w przyszłości. Zacznij od małego kroku, a twoje zmiany z biegiem czasu będą Wielkie!
Poruszane tematy
Sałatka z kurczakiem i fetą
Składniki:
Mięso z piersi kurczaka lub kabanosy o obniżonej zawartości tłuszczu( np. dla dzieci)- 110g
Ser feta półtłusty- 30g
Mix sałat- 100g
Jogurt skyr naturalny- 75g
Czosnek- 10g
Pomidor- 70g
Ogorek- 60g
Chleb graham- 60g
Sposób przygotowania:
Sałatę, fetę i warzywa przełożyć do miski. Dodać sos zrobiony z jogurtu i czosnku wyciśniętego przez praskę. Chleb pokroić w małą kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do sałatki. Przyprawić wg. gustu.
Makro:
Kalorie: 400
B- 44,1g
T- 6,3g
W- 45,7g
Placki z cukinii
Składniki:
Cukinia- 400g
Mąka pełnoziarnista- 50g
Jajo- 1 szt
Mięso z piersi kurczaka lub indyka- 110g
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach , na tarce. Odsączyć wodę. Dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażyć na przetartej oliwą patelni lub upiec w gofrownicy.
Makro:
Kalorie: 421
B: 41,0g
T- 8,4g
W- 44,6g
Kurczak z ziemniakami i sosem paprykowo-pieczarkowym
Składniki
Ziemniaki- 200g
Pieczarki- 100g
Papryka- 100g
Mięso z piersi kurczaka- 110g lub ryba dorsz- 130g
Oliwa- 7g
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, paprykę i pieczarki podsmażyć na oliwie, dodać odrobinę wody, przyprawy i dusić pod przykryciem 5 min.
Makro:
Kalorie: 404
B- 32,8g
T- 9,5g
W- 50,2g
Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki:
Kasza gryczana- 40g
Oliwa- 5g
Mięso z piersi kurczaka lub indyka- 110g
Marchew- 50g
Cebula- 30g
Seler korzeń- 40g
Pietruszka korzeń- 40g
Ogórek kiszony- 100g
Sposób przygotowania:
Kaszę i mięso gotujemy, cebulę drobno kroimy, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Warzywa ugrilowac na patelni na oliwie. Dodać ogórek kiszony.
Makro:
Kalorie: 363
B- 32,7g
T- 8,2g
W- 42,8g
Cukinia faszerowana
Składniki:
Cukinia – 600g
Mięso z piersi kurczaka lub chude mielone z szynki- 110g
Pieczarki- 100g
Papryka- 70g
Cebula- 20g
Oliwa- 5g
Ser mozarella light- 20g
Sposób przygotowania:
Z cukinii wydrążyć środek. Mięso wcześniej podgotować . Warzywa lekko podsmażyć. Wszystko włożyć do cukinii i zapiec w piekarniku w 170°C około 30 min. Zależy od piekarnika. 5 min przed końcem pieczenia, posypać serem, żeby się rozpuścił.
Makro:
Kalorie: 354
B- 40,2g
T- 10,3g
W- 28,9g
Spaghetti bolognese
Składniki:
Makaron pełnoziarnisty- 40g
Oliwa- 7g
sos do spaghetti- 10g
Papryka- 70g
Mięso z piersi kurczaka lub chude mielone z szynki- 110g
Pomidor- 100g
Celula- 50g
Pieczarki- 100g
Passata pomidorowa- 90g
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Mięso ugotować lub podsmażyć. Podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać paprykę i pomidora. Zalać wodą i dusić. Dodać przyprawy: oregano, czosnek, sól, pieprz, bazylię. Na koniec dodać passatę i sos knor.
Makro:
Kalorie: 430
B- 37,7g
T- 10,5g
W- 49,2g