25 maja, 2022

Więcej
Bezpłatna Dieta + Dziennik
00
godzin
10
minut
00
sekund

Tylko Teraz!

BEZPŁATNIE

Żywność o obniżonej wartości energetycznej – z niską w porównaniu z pozostałymi produktami zawartością tłuszczu czy cukru – jest dość popularna wśród klientów supermarketów. Zaopatrują się w nią osoby, które chcą zadbać o zgrabną sylwetkę i swoje zdrowie. Niestety niektórzy wpadają w pułapkę myślenia, że ten rodzaj żywności można konsumować w większych ilościach bez obaw o swoją wagę i kondycję organizmu. Czy produkty typu light ułatwiają odchudzanie, są lepsze od tradycyjnych produktów i w żaden sposób nie szkodzą? Dowiedz się, czytając artykuł!

Czym są produkty light?

Żywność typu light nie ma ustalonej na gruncie prawa jednolitej definicji. Na terenie Europy zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności przyjmuje się, że do produktów light należą artykuły o kaloryczności obniżonej o przynajmniej o 30% lub takie, w których o ⅓ zmniejszono ilość danego składnika odnośnie do tradycyjnego produktu. Natomiast w Stanach Zjednoczonych za produkty typu light uważa się artykuły o kaloryczności zminimalizowanej o 50%.

Żywność typu light – zalety i wady

Czy produkty light są zdrowe i ułatwiają odchudzanie? Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania, przedstawiając ich zalety i wady. Znając je, łatwiej ocenisz, czy w Twoim przypadku warto decydować się na zakup tych artykułów.

Żywność o obniżonej wartości energetycznej cechuje się m.in. niższą od tradycyjnych produktów kalorycznością. Jeśli więc nie spożywasz artykułów light w dużych ilościach, mogą one częściowo przyczynić się do redukcji masy ciała. Produkty typu light nie mają w swoim składzie cukru – zamiast niego zawierają słodzik. W związku z tym nadają się do konsumpcji przez diabetyków. Ponadto żywność typu light często charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu. Dlatego mogą po nią sięgać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

A jakie wady ma żywność o obniżonej wartości energetycznej? Produkty typu light często zawierają wzmacniacze smaku i zapachu, konserwanty oraz zagęstniki. Sąone dodawane ze względu na to, że artykuły te mają niewielką ilość tłuszczu będącego m.in. nośnikiem smaku. Nadmiar sztucznych dodatków, jak powszechnie wiadomo, nie służy zdrowiu człowieka.

Warto wiedzieć, że tłuszcze pełnią również funkcję nośnika witamin i są niezbędne w trakcie wchłaniania przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W związku z tym niewielka ilość tłuszczu nie jest tak dobra dla kondycji organizmu człowieka, jak mogłoby się to wydawać. Często też zdarza się, że produkty typu light są droższe od swoich tradycyjnych odpowiedników. W związku z tym, decydując się na nie, musisz liczyć się z wyższym kosztem swoich zakupów.

Ponadto, wiedząc, że żywność typu light jest niskokaloryczna i zawiera minimalną ilość tłuszczu lub cukru, możesz zacząć ją spożywać w większych ilościach. Ma to związek z tym, że krócej odczuwasz sytość i nie obawiasz się sięgania po kolejne produkty typu light, ufając, że nie zagrożą one Twojej sylwetce.

Nie pozwól się oszukać –koniecznie czytaj etykiety

Odpowiedź na pytanie, czy produkty light są zdrowe, poznasz, czytając m.in. etykiety przedstawiające skład danego artykułu. Pojęcie light często odnosi się wyłącznie do jednego składnika produktu, np. cukru. W związku z tym jogurt o niewielkiej ilości cukru może zawierać większą ilość tłuszczu niż jego tradycyjny odpowiednik. Zwróć też uwagę na różnorodne, negatywnie wpływające na zdrowie dodatki. Pamiętaj, że oświadczenia żywieniowe producentów, takie jak „obniża cholesterol”, „bogaty w witaminy” czy „bez cukru”, nie są najważniejszymi informacjami, jakie trzeba poznać przed zakupem. Znacznie istotniejszy jest skład produktu.

Najważniejsze zasady przy wyborze produktów light

Rozsądnie wybierana podczas zakupów i spożywana w umiarkowanych ilościach żywność o obniżonej wartości energetycznej zapewne nie wpłynie negatywnie na stan Twojego zdrowia. Jeśli tylko będziesz świadomie decydować się na produkty typu light, nie ma obaw, że zaszkodzisz sobie i swoim bliskim. Podczas zakupów możesz zastosować się do poniższych zasad:

  1. Przed wrzuceniem artykułu do koszyka, zapoznaj się z jego składem.
  2. Nie spożywaj jedynie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, by nie zaburzyć przyswajania witamin.
  3. Pamiętaj, że produkty typu light nie należą do artykułów, które można spożywać w dowolnej ilości bez ich wpływu na wagę ciała.
  4. Żywność typu light nie powinna znajdować się w diecie kobiet w ciąży, ponieważ może negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka.

Jak widać, odpowiedź na pytanie, czy produkty typu light ułatwiają odchudzanie, nie jest zupełnie prosta. Warto sprawdzać, czy dana żywność o obniżonej wartości energetycznej ma wyłącznie takie składniki, które nie wpłyną negatywnie na stan zdrowia. Po produkty typu light, podobnie jak po inne specyficzne rodzaje żywności, warto sięgać z umiarem.

Zostaw komentarz