Kliknij Tutaj
Oferta Black Friday
10
godzin
00
minut
00
sekund

Grillowanie to letnia tradycja, a gdy pogoda się ociepla, wielu z nas marzy o rozpaleniu grilla i odpoczynku. Smaczne jedzenie, czas spędzony na świeżym powietrzu i spotkania towarzyskie z przyjaciółmi i rodziną, co może być lepszego?

Niestety grill na podwórku ma wadę. Nie zawsze jest tak zdrowo, jak się wydaje. Grillowanie żywności, zwłaszcza mięsa, może powodować powstawanie substancji rakotwórczych.

Dobrą wiadomością jest to, że możesz zmienić swoje letnie grillowanie i uczynić je zdrowszym dzięki wprowadzeniu  kilku zasad zdrowego grillowania. Nie stracisz smaku ani zabawnej imprezy, tylko toksyczne związki i nadmierną konsumpcję. Dzięki temu artykułowi mam nadzieję, że nie będziesz zastanawiać się nad tym, jaki grill jest najlepszy, czy tacki aluminiowe są bezpieczne i jak ograniczyć wszystkie szkodliwe substancje. A zatem:

Zasada zdrowego grillowania numer 1

Jaki grill jest najlepszy, grill węglowy, elektryczny, czy gazowy?

Najlepszym wyborem będą grille elektryczne i gazowe. Potrawy robione na tradycyjnym grillu, które są narażone na dwa oddzielne czynniki rakotwórcze. Pierwszym z nich są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA); druga, heterocykliczne aminy (HCA), które rozwijają się w mięsie, drobiu i rybach, szczególnie gdy mają kontakt z płomieniem. Jeśli jednak wybieramy grill tradycyjny, to warto pamiętać o kilku elementach, o których napiszę poniżej.

Zasada zdrowego grillowania numer 2

Czystość to podstawa 

Warto poświęcić trochę czasu, aby upewnić się, że grill jest czysty i gotowy do bezpiecznego użycia, zanim wrzucimy na niego swoje ulubione jedzenie. Po każdym użyciu wyczyśćmy grill gorącą wodą z mydłem i usuńmy zwęglone zanieczyszczenia lub nagromadzony tłuszcz, aby nie przenikały z niego żadne szkodliwe substancje do kolejnych grillowanych potraw.

Zasada zdrowego grillowania numer 3

Używajmy węgla drzewnego lub pochodzącego z drzew liściastych

Przede wszystkim dobrze się przygotujmy i wybierajmy węgiel drzewny zamiast papieru, kartonów pokrytych folią lub farbą. To one podczas palenia mogą wydzielać szkodliwe substancje osadzające się na grillowanych produktach.

Zasada zdrowego grillowania numer 4

Aluminiowe tacki

Do tłustych potraw mięsnych koniecznie używajmy aluminiowych tacek. Badania pokazują, że podczas kapania tłuszczu do ognia, powstają rakotwórcze wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Jeśli grillujemy mięso, które było wcześniej marynowane z dodatkiem soku z cytryny, octu lub innych kwaśnych produktów, powoduje to większe przenikanie aluminium do grillowanego mięsa.

Dlatego jeśli grillujemy tłuste mięso to lepiej unikać kwaśnych dodatków do marynaty i zrobić to na aluminiowej tacce. A jeśli chcemy marynować mięso z dodatkiem kwaśnych produktów, to wybierajmy chude mięso i wtedy grillujmy je bezpośrednio na ruszcie, emaliowanych tackach wielorazowego użytku lub matach teflonowych.

Zasada zdrowego grillowania numer 5

Nie jedzmy spalonych potraw

Spieczone, a co gorsza zwęglone potrawy są źródłem niebezpiecznych związków, tzw. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych i nadają się tylko do kosza. Dodatkowo pamiętajmy, aby nie grillować potraw nad ogniem ani dymem, tylko najlepiej nad rozżarzonymi węglami, dzięki czemu potrawy będą o wiele zdrowsze.

Zasada zdrowego grillowania numer 6

Róbmy domowe marynaty

Marynaty nie tylko nadają aromat i smak potrawom z grilla, ale także redukują ilość formowanych związków rakotwórczych nawet o 96%. Aby marynaty spełniały swoją rolę, stosujmy np. oliwę i przyprawy takie jak: bazylia, oregano, majeranek, czosnek, tymianek itp. które zawierają przeciwutleniacze, dzięki czemu potrawy będą smaczniejsze i zdrowsze.

Zasada zdrowego grillowania numer 7

Grillujmy potrawy jak najkrócej

Najwięcej toksycznych substancji (m.in. tych wspomnianych wyżej) wytwarza się podczas długiej obróbki termicznej w wysokich temperaturach. Im krócej będziemy grillować potrawy, tym będą one zdrowsze. Dlatego mięso krójmy na małe kawałki, dzięki czemu, szybciej będzie zgrillowane.

Spróbuj umieścić połówki brzoskwini, plasterki arbuza i krążki ananasa bezpośrednio na grillu. Dodaj trochę świeżej mięty i masz naprawdę łatwy deser.

Zasada zdrowego grillowania numer 8

Na deser grillować owoce

Naturalne cukry karmelizują w wysokiej temperaturze, nadając im dodatkowej słodyczy i smaku. Spróbuj pokrojonego jabłka, gruszki lub ananasa, lub przekrojonych na pół bananów, fig, nektarynek, brzoskwiń lub śliwek.

Zasada zdrowego grillowania numer 9

Zadbajmy o zdrowe dodatki

Zamiast soków czy piwa, wybierajmy wodę.
Zamiast kolejnej kiełbaski, wybierajmy sałatki i surówki.
Zamiast gotowych sosów, zróbmy domowy sos bez zbędnych dodatków.
Zamiast pszennego pieczywa, wybierzmy graham lub żytni.
Zamiast grillowanego mięsa, spróbujmy produktów wegetariańskich jak kiełbaski wege czy tofu.

Takie małe zmiany, spowodują, że nasz czas spędzony przy grillowaniu odbije się korzystnie nie tylko na naszej psychice, ale też na naszym zdrowiu.

 

I właśnie z myślą o aktualnym okresie grillowym, powstał kolejny e-book, „LETNIA ODSŁONA GOTOWANIA”, gdzie znajdziesz aż 117 Fit Przepisów na: grill, letnie posiłki, zupy, zdrowe słodycze, sałatki, przekąski, smoothie oraz shake.

Ebook dostępny >>tutaj<<

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.