19 lipca, 2022

Więcej
Bezpłatna Dieta + Dziennik
00
godzin
10
minut
00
sekund

Tylko Teraz!

BEZPŁATNIE

Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu, warzywa muszą stać się nieodłącznym elementem Twojego jadłospisu. Najzdrowsze warzywa to te pochodzące ze sprawdzonego źródła, gdyż dostarczają nam najwięcej witamin i składników mineralnych. Zdrowe warzywa możesz znaleźć praktycznie w każdym ogródku czy osiedlowym warzywniaku – warto tutaj postawić na polskie produkty, gdyż są łatwo dostępne, zwykle tańsze niż te importowane i zawierają wiele składników odżywczych. Dowiedz się, jakie są najbardziej wartościowe, polskie warzywa i jak można wykorzystać je w codziennym jadłospisie.

Zdrowe warzywa – nieodłączny składnik każdej diety

Warzywa stanowią jeden z najważniejszych składników zdrowego jadłospisu. Są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, między innymi potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C. Stosowanie diety bogatej w warzywa przynosi wiele korzyści dla organizmu – do głównych z nich należą:

  • zmniejszenie ryzyka udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych – większość warzyw ma naturalną, niską zawartość tłuszczów, a żadne z nich nie zawierają cholesterolu;
  • profilaktyka nowotworowa – spożywanie warzywa może uchronić Cię przed rakiem jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu;
  • obniżenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca – dzięki dużej zawartości błonnika; błonnik zawarty w warzywach ma również istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit, przeciwdziałając zaparciom;
  • wspomaganie procesu odchudzania i utrzymania prawidłowej masy ciała – warzywa zawierają niewielką ilość kalorii, co ułatwi Ci zrzucanie zbędnych kilogramów i zmianę sylwetki w sposób zdrowy i trwały.

Najbardziej wartościowe warzywa – zdrowie w Twojej kuchni

Jeśli chcesz, by w Twojej diecie znalazły się najlepsze, zdrowe warzywa, poznaj, jakie warzywa mają najwięcej witamin i które warto na stałe wpleść do swojego jadłospisu.

Buraki

Buraki zawierają dużą ilość kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia i magnezu. Stosowanie tych warzyw w codziennej diecie pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, spowalnia procesy starzenia, obniża ciśnienie i zmniejsza poziom cholesterolu. Regularne spożywanie soku z buraków poprawia wydolność organizmu, dlatego są one jednymi z ulubionych warzyw sportowców. Dlaczego jeszcze buraki to najlepsze i najzdrowsze warzywa? Zawierają one betainę, która redukuje poziom homocysteiny w organizmie. Aminokwas ten odpowiada za powstawanie miażdżycy, zwiększającej ryzyko zawału serca, osteoporozy i choroby Alzheimera. Włączenie do diety buraków sprzyja zapobieganiu tym procesom, a dodatkowo usprawnia funkcjonowanie wątroby i chroni nerki.

Marchew

Jeśli zastanawiasz się, jakie warzywo ma najwięcej witamin, niewątpliwie marchewka należy do tych z wysoką zawartością prowitaminy A. Dzieje się to dzięki beta-karotenowi, który wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie antynowotworowe i sprawia, że skóra przybiera kolor lekkiej opalenizny. Beta-karoten zawarty w marchwi jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i wzmacnia ogólną odporność organizmu. Warto wiedzieć, że nadmiar witaminy A może być niekorzystny, dlatego dodając marchew do swojego jadłospisu uważaj, by nie przesadzić z jej ilością.

Kapusta

Wybierając najlepsze, zdrowe warzywa do swojej diety, warto pamiętać o kapuście. To niepozorne i często pomijane warzywo zawiera w swoim składzie mnóstwo witamin z grupy B, duże ilości witaminy C i substancji mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i mangan. Jako jedno z niewielu warzyw jest dobrym źródłem witaminy E. Wspomaga rekonwalescencję i regenerację organizmu, ma właściwości przeciwzapalne, obniża też poziom cukru we krwi. Świetnie wzmacnia odporność i działa przeciwnowotworowo. Poza tym, kapusta jest niskokaloryczna – 100 g ma tylko 29 kcal.

Cebula

Cebula stanowi źródło wielu witamin i minerałów, a jednocześnie jest niskokaloryczna, co sprawia, że jest niewątpliwie jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Zawiera w swoim składzie dużo witaminy C, a poza tym fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem. Najlepiej spożywać cebulę na surowo, jako dodatek do sałatek, sosów czy głównych dań. Przeciwwskazaniem są tutaj ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca. Cebula uchodzi także za najlepsze warzywo na przeziębienia – jako skuteczny środek bakteriobójczy pozytywnie wpływa na odporność organizmu. To zdrowe warzywo zawiera również duże ilości potasu obniżającego ciśnienie, jest zatem polecana dla osób z nadciśnieniem.

Pietruszka

Pietruszka to jedno z najzdrowszych warzyw – jest bogatym źródłem żelaza oraz chlorofilu, wspomagającego produkcję czerwonych krwinek. Z tego względu polecana jest szczególnie osobom cierpiącym niedobór żelaza we krwi. Zarówno korzeń, jak i natka pietruszki posiadają wiele zdrowotnych i leczniczych właściwości. Natka pietruszki zawiera ponad trzy razy więcej witaminy C niż cytryna. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne, oczyszczające organizm z toksyn, działa też leczniczo przy zapaleniu pęcherza. Pietruszka pomaga również pozbyć się obrzęków, dlatego zalecana jest osobom cierpiącym na nadmiar wody w organizmie.

Odpowiedź na pytanie, jakie warzywa są najzdrowsze, nie jest prosta – praktycznie wszystkie zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Warto jednak wpleść na stałe najbardziej wartościowe warzywa do swojego menu. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź proste przepisy na fit obiady lub przepisy na dietę z biedry, z wykorzystaniem składników dostępnych w jednym z najbardziej popularnych dyskontów spożywczych. Warzywa to zdrowe i smaczne składniki, które z powodzeniem możesz użyć jako składnik głównych dań albo skomponować z nich oddzielne, pełnowartościowe posiłki. Oprócz walorów smakowych zyskasz jeszcze coś o wiele bardziej cennego: zdrowie, siły i dobre samopoczucie.

Zostaw komentarz